Sarcina, vârsta, lipsa de mișcare și alimentația nesănătoasă sunt câțiva dintre factorii care duc la apariția celulitei. Cum facem să scăpăm de această afecțiune inestetică? Cremele anticelulitice, de exemplu, nu au întotdeauna efectul dorit și, de aceea, este important să știți ce tip de celulita aveți și ce grad are.

Patru din 5 femei suferă de celulita.

Ea poate apărea chiar de la pubertate, odată cu creșterea nivelului de estrogen din corp. În plus, alimentația dezechilibrată, lipsa de mișcare și viciile precum fumatul duc la accentuarea celulitei. Astfel, ținerea ei sub control devine tot mai dificilă.

Gradul întâi este singurul în care cremele anticelulitice pot da rezultate. Primul lucru pe care trebuie să îl știți însă atunci când vreți să începeți lupta cu celulita este că, pe lângă grade diferite, are mai multe forme: fibroasă, edematoasa și mixtă.

Celulita fibroasă este cea mai inestetică. Ea se vede cu ochiul liber, când o persoană stă pur și simplu în picioare. Este de obicei ereditară, așa că apare chiar din pubertate.

Celulita edematoasa apare cel mai ușor când se folosesc contraceptive, în urmă tratamentelor hormonale sau la femeile cu tulburări de circulație.

Celulita mixtă le conține pe amândouă: și pe cea fibroasă, și pe cea edematoasa.

Cum se tratează corect celulita

Cu toate că cea edematoasa se tratează mai ușor decât celulita fibroasă, este totuși nevoie de tratament invaziv pentru vindecarea ei.

Cremele nu sunt de ajuns. D. Viviana Iordache – medic primar dermatolog din România: „Efectele de la tratamentele de drenaj apar mai repede, dar se mențin mai greu. Apa se va întoarce, iar practic ea este cea care va necesita întreținere mai mare pe termen lung. Abia în momentul în care știm exact dacă avem o celulita fibroasă, edematoasa, mixtă, știm care din măsurile de prevenție și tratament ni se potrivesc cel mai bine. Pentru a afla ce tip de celulita aveți, trebuie să consultați un specialist. Apoi, pentru a avea rezultate cât mai rapide într-un timp cât mai scurt, alegeți aparate care combină mai multe tehnici”

Cum îmbunătățim aspectul pielii

Dr. Viviana Iordache: „Neinvaziv, ieftin și scurt, vei avea rezultate pe măsura efortului depus. Aparatele care au marcaj FDA sau care sunt omologate pentru tratamentul de celulită sunt numărate pe degetul de la o mână”

Ramona Felicanu, manager cabinet cosmetic: „E un tratament care folosește 4 tehnologii de remodelare corporală și de remodelare a celulitei. Cele 4 tehnologii sunt radiofrecvența bipolară, energie optică infraroșie, un vacum pulsat și rolele acestea mecanice. Rolele acestea realizează un masaj la nivelul dermului”

Aveți nevoie de cel puțin 6 ședințe, de două ori pe săptămânăcu pauză de câteva zile între ele.

Ramona Felicanu: „Radiofrecvența ne ajută foarte mult întrucât încălzește în dermul profund țesutul, stimulează producția de colagen, legând toate celulele stratului adipos și așezându-le într-o formă cât mai plană, astfel încât să nu se vadă acele dâmburi la suprafața pielii”

Țineți cont și de contraindicații atunci când mergeți la un cabinet cosmetic sau la unul dermatologic.

Dr. Viviana Iordache: „De exemplu de zilele ciclului menstrual, de perioadele în care am luat medicamente pentru altceva. De exemplu când fac tratamente cu infraroșu, trebuie să știu ce antibiotice iau. Când fac tratamente cu radiofrecvență, trebuie să știu ce alte boli asociate am. În momentul în care persoana e la menstră, gradul de apă din țesut este diferit și atunci vei putea lucra prost, pentru că nu vei putea atinge o temperatura de lucru corectă, care să modeleze”

Celulita infecțioasă, cauzată de un streptococ

Pe lângă celulita estetică, există și cea infecțioasă. Ea este cauzată de un streptococ ce pătrunde în derm printr-o zgârietură sau înțepătura de insectă.

Dr. Andreea Merticariu – medic specialist dermatolog: „Celulita infecțioasă este un proces inflamator de natură infecțioasă care afectează straturile profunde ale pielii, derm profund, și partea de țesut subcutanat. Partea proastă a acestei inflamații este că se poate extinde și are caracter progresiv, putând afecta mușchiul și chiar osul”

Celulita infecțioasă afectează de cele mai multe ori extremitățile. De exemplu, gleznele.

Andreea Merticariu: „Arată sub formă de placard roșu, o varietate de nuanțe de roșu, cu cât e procesul mai sever cu atât avem roșu mai închis, un loc călduros, se simte călduros la mâna, ușor inflamat, cu durere locală. Pot, în forme mai severe, să apară bule sau mici ulcerații. Are durere locală, are o zonă foarte roșie lucioasă, îndurată, se simte duritate la mână, durere locală, iar dacă se găsește mai aproape de gleznă poate să apară o durere a gleznei și o jenare a mișcării în articulație”

Persoanele de peste 45 de ani sunt cele mai predispuse la celulita infecțioasă. Însă, din fericire, ea poate fi ușor tratată cu antibiotice și nu are nici pe departe răspândirea celei cosmetice.

SURSA

Distribuie articolul: