Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști. Anul acesta o prăznuim pe 2 iunie. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

Simbolistica sărbătorii sfinte

Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii.

Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta, S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori, Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifestă energiile divine, menite să reveleze prezența Divinității, dar să o și ascundă.

Ce se împarte de Înălțare de pomană

Pentru a atrage norocul în casa lor și a avea parte de belșug și sănătate, se spune că toți credincioșii ar trebui să dea de pomană de Înălțarea Domnului păsat fiert în lapte dulce. Acesta este un mălai măcinat mai mare, care apoi se fierbe în laptele în care au fost adăugate vanilie și diferite mirodenii.

De Înălțarea Domnului, credincioşii mai împart și pachete care să conțină plăcinte, colaci, fructe sau alte produse alimentare. Preoții spun că fiecare poate să dea ce are prin casă.

De pomană pot fi împărţite și haine sau vase noi, tuturor celor ce nu au posibilitate financiară. Indiferent de ceea ce împărţim, orice formă de pomană este o binecuvântare pentru cei mai triști dintre semenii noștri.

Sursa: stiridinlume.ro

Distribuie articolul: