Să fii părinte e o muncă dificilă. Orice gest, acțiune, cuvânt poate influența viitorul și personalitatea copilului. Orice părinte își dorește ca fiica sau fiul lui să aibă succes și să devină un om bun.

Site-ul INC. a adunat 13 sfaturi ușor de urmat, dar care vor avea un efect pozitiv asupra copilului.

  1. Fii de partea lor

Mulți părinți își pun întrebarea: ce trebuie să fac când copilul trece printr-o situație dificilă? Răspunsul e simplu: susține-l. Părinții trebuie să fie punctul de sprijin pentru copil. Rolul acestora e să-l facă pe cel mic să se simtă protejat, dar, în același timp, să-l învețe despre lumea înconjurătoare. Dacă îi oferi susținere, atunci copilul va avea încredere în tine și vei deveni prima persoană căreia îi spune ce probleme are.

  1. Nu le crea o bulă roz

Mulți părinți, din dorința de a-și proteja copilul, încearcă să-l apere de lumea înconjurătoare. Dar orice copil trebuie să învețe ce sunt greșelile și eșecul. E bine să-ți lași copilul să greșească, astfel, acesta învață despre consecințe și despre dificultățile din viață. Știm că vrei să-l protejezi, însă, nu-i pune pe nas ochelarii roz.

  1. Ajută-i să-și dezvolte inteligența emoțională

Inteligența emoțională îi ajută să fie prieteni și colegi buni. Părinții trebuie să-i învețe pe copii să fie empatici și să îi ajute pe ceilalți. Nu uita despre importanța inteligenței emoționale atunci când îl educi.

  1. Învață-i despre valori și disciplină

Cercetătorii de la Universitatea din Essex, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că adolescentele care au o mama cicălitoare au șanse mai mari să ajungă femei de succes. Părinții care au așteptări mari de la copii îi ajută mai mult pe aceștia să învețe și să aibă un loc de muncă bun. În fiecare zi, trebuie să le amintești despre importanța studiilor și ,,să-i bați la cap”, pentru ca ei să aibă succes în viață.

  1. Fă-i să se simtă un personaj din poveste atunci când le citești

Nu le citi povestea, ci fă pauze și întreabă-i cum cred că va continua povestea și ce vor face personajele. Știința a demonstrat că cei care citesc au mai multă empatie. Astfel, îi ajuți să-și dezvolte creativitatea și imaginația.

  1. Laudă-i pentru efort, nu pentru talentul înnăscut

Profesorul de psihologie Carol Dweck de la Universitatea Stanford sugerează că dacă lăudăm copiii pentru talentul pe care îl au, riscăm ca acești să nu dorească să învețe lucruri noi când vor fi adulți. Însă, e mult mai util dacă îi lăudam pentru efortul pe care l-au depus, pentru tactica și metodele pe care le-au utilizat,  chiar și atunci când nu au reușit să obțină ce și-au dorit.

  1. Laudă-i des

Un studiu a demonstrat că anume copiii care erau lăudați de către profesoară aveau note mai bune. Însă, nu uita de critica constructivă. Un părinte bun e cel care găsește echilibru dintre a lăuda și a critica. Fără a-l critica, copilul va crede că tot ce face e bine. Totuși, atunci când îl critici, fă-o într-un mod frumos și util, fără a-i distruge încrederea în sine.

  1. Pune-i să facă treburile prin casă

Copiii care-și ajută părinții la treburile pe acasă devin adulți de succes. Dacă de mici îi învățăm să ducă gunoiul, să spele vasele, hainele, îi facem să conștientizeze că pentru a avea succes în viață e nevoie de muncă. Pe lângă aceasta, îi disciplinăm și îi învățăm să aibă grijă de ei.

  1. Învață-i să-și urmeze pasiunea

Scriam mai sus că e important pentru copil ca părintele să aibă așteptări mari de la acesta. Dar nu uita de pasiunea lui. Nu proiecta dorințele tale pe copil. Susține-i visul și ajută-l să devină ce-și dorește.

  1. Mai puține jucării

Nu-i cumpăra multe jucării. Copiii care au mai puține jucării vor găsi mai multe moduri de a se juca, astfel dezvoltându-și imaginația. De asemenea, în așa mod, cei mici își pot descoperi pasiunea pe care o au. Cercetătorii au sugerat că atunci când au jucării mai puține, copiii se pot concentra pe ceea ce fac și nu sunt distrași de alte alegeri.

  1. Să se joace afară

Știința a demonstrat că modul sedentar dăunează sănătății. Pentru un creier sănătos, e nevoie să ne plimbăm în fiecare zi. Învață copilul să iasă afară și să se plimbe cu bicicleta sau cu rolele. Exercițiile fizice îi vor ajuta să învețe mai bine.

  1. Jocurile video

După o plimbare, e timpul pentru jocurile video. S-a demonstrat că jocurile video au multe avantaje. Însă, acestea pot crea dependență. Lasă-i să se joace, stabilindu-le un program. Jocurile educative în schimb ajută copiii să devină mai inteligenți, să gândească, să-și dezvolte logica.

  1. Învață-i despre importanța somnului

Copiii au multă energie, vor să se joace non-stop și încă nu conștientizează importanța somnului. Spune-le că somnul îi ajută să se concentreze și să aibă o memorie mai bună.

Ține minte: nu există o rețetă care te învață cum să fii un părinte bun. Însă, sunt reguli care te ajută să ai o relație bazată pe respect și susținere cu copiii tăi. Educă-i cu dragoste.