Sunt sigură că majoritatea dintre noi au văzut copii alintați și părinți prea permisivi, care le îndeplineau toate mofturile. Când eram mici, la școală, am citit D-l Goe și Vizită. Ambele schițe critică comportamentul permisiv al mamelor și ne înfățișează tipul copilului răsfățat. Dacă nu vrei ca cel mic să fie precum cei doi copii din schițele lui Caragiale, atunci trebuie să îți schimbi comportamentul.  Iată 5 semne că ai crescut un copil foarte alintat și ce ar trebui să faci.

Totuși atunci când îi răsfățăm constant pe cei mici, le facem rău.  La maturitate, , aceștia sunt egoiști, nefericiți și constant nemulțumiți. Psihologa americană Michele Borba oferă următoarele sfaturi pentru părinții care și-au alintat prea mult copilul.

În primul rând, trebuie să răspunzi la întrebarea: Crești un copil foarte răsfățat? Iată care sunt semnele că ți-ai alintat prea mult copilul:

  • Nu acceptă nu ca răspuns:

Copiii  se așteaptă să obțină lucrurile pe care și le doresc. De fapt, ei sunt cei care vă spun constant nu.

  • Copiii alintați vor să primească, dar nu și să ofere

Copiii răsfățați nu apreciază ceea ce faceți pentru ei. În loc să spună te rog și mulțumesc, porunca lor de bază este dă-mi.

  • Nu au răbdare

Nu iau în considerare faptul că alte persoane ar putea fi deranjate de solicitările lor și se așteaptă să le îndepliniți dorințele imediat.

  • Se gândesc doar la ei înșiși

Se simt îndreptățiți și se așteaptă la favoruri speciale. Dacă un alt copil din clasă primește o notă bună, se supără și spun: Eu îl merit mai mult!

  • Niciodată nu sunt mulțumiți

Sunt obișnuiți să aibă toate jucăriile din lume, dar niciodată nu este suficient. Întotdeauna vor mai mult, mai mult, mai mult, mai mult.

În al doilea rând, trebuie să-ți înveți copiii să fie empatic și să conștientizeze nevoile altora. Niciun om nu e special și trebuie să învețe că adesea va fi refuzat. Explicați-i celui mic că lumea nu se învârte în jurul lui.

Iată ce trebuie să faci dacă copilul e prea alintat:

1. Spune nu fără să te simți vinovată

Cercetările arată că copiii care sunt crescuți de părinți mai puțin permisivi au o mai mare stimă de sine și simt mai multă empatie față de ceilalți.

Când spui nu, argumentează-ți răspunsul, astfel îl ajuți pe cel mic să înțeleagă de ce.  dați un motiv scurt pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce. Dacă vrea o jucărie, explică-i că e nevoie să cheltui banii pentru altceva. Sau dacă vrea să se joace în loc să-și facă temele, explică-i de ce e important să învețe.

2. Lăudați-l atunci când ajută pe cineva

Dacă copilul tău este dependent de laude, încearcă să-l lauzi atunci când face ceva pentru  sau cu  o altă persoană.

De exemplu: Tu și colegul tău de clasă ați făcut un proiect foarte bun sau A fost foarte frumos din partea ta să donezi jucăriile de care nu mai ai nevoie.

3. Învață-l să fie recunoscător

Întreabă-l pentru ce este recunoscător.  Copiii mai mici pot desena lucrurile pentru care sunt recunoscători, iar copiii mai mari își pot scrie aprecierile într-un jurnal.

4. Învață-l să aștepte

Cercetările arată că abilitatea de a face pauză, de a aștepta și de a amâna este foarte bine corelată cu succesul academic și financiar viitor.

Dacă vorbești  la telefon și copilul îți  solicită atenția, spune-i să aștepte până ce termini convorbirea. Nu îi oferi lucrurile pe care le vrea chiar în acel moment. Învață-l că trebuie să aștepte.

5. Învață-l să fie empatic

Ori de câte ori copilul  face ceva care îi poate supăra pe alții, ajută-l să ia în considerare sentimentele celeilalte persoane: Cum crezi că s-a simțit prietenul tău când i-ai luat bomboana din mână fără să-l întrebi?.

Întrebările potrivite îi pot ajuta pe copii să fie empatici și să recunoască modul în care acțiunile lor  îi afectează pe ceilalți.

6. Învață-l să fie darnic

Învață-l să facă fapte bune. Găsește  oportunități pentru copilul tău de a face lucruri pentru alții, cum ar fi să coaceți prăjituri pentru un vecin bolnav, să donați jucării pentru o casă de copii etc.

Dacă vrea ceva, evită să îi cumperi chiar în acel moment. Impune limite. Nu îi oferi totul pe tavă. Învață-l despre valoarea lucrurilor, despre necesitatea de a-i ajuta pe ceilalți.

 

Distribuie articolul: