Căderea părului este întâlnită adesea atât la femei, cât și la bărbați. Uneori, cauzele sale sunt ușor de înlăturat, însă alteori problema are origini genetice sau hormonale. Iată 5 cauze comune ale căderii părului.

Orice articol citești pe această temă îți va spune că este normal să îți cadă părul. În medie, vei pierde între 100 și 150 de fire de păr pe zi, iar asta nu trebuie să te alarmeze. Dacă totuși ai observat o schimbare radicală în acest sens, și parcă peria ta se umple cu păr la fiecare folosire, cel mai probabil te confrunți cu o problemă. Iată 5 cauze comune ale căderii părului.

Cauzele căderii părului

Cauzele căderii părului pot fi de origine hormonală, pot avea legătură cu dieta, cu vârsta sau cu perioada prin care treci, ori chiar și cu anotimpul în care te afli la momentul respectiv. Înainte să cumperi un produs scump care promite să îți fortifice rădăcina părului cu ingrediente-minune, încearcă să îți răspunzi la această întrebare: „Ce a declanșat căderea părului?”

Dacă te simți puțin pierdută în spațiu și nici nu știi de unde să începi să îți explici fenomenul, te ajutăm noi să identifici problema.

Un nivel crescut de stres fizic sau emoțional

Potrivit dermatologului Suneel Chilukuri din Houston, Texas, pierderea părului poate fi cauzată de factori de stres precum schimbarea jobului, mutarea, o despărțire sau un divorț, precum și factori de stres fizic, precum o traumă sau un accident de mașină. „Din păcate, atât factorii emoționali cât și fizici de stres pot cauza părul să intre în faza de odihnă (catagenă) și ulterior în faza de cădere (telogenă)”, explică dr. Chilukuri. „Dacă stresul este gradual și prelungit, rezultatul pierderii părului se poate vedea la aproximativ șase luni”, mai spune el.

În cazul unei traume la nivelul întregului corp, părul poate trece printr-un șoc direct în faza de cădere. „Această condiție este numită effluvium telogen și se manifestă cu căderea în „smocuri” a părului pe parcursul a două săptămâni de la traumă”, explică doctorul.

Un ingredient care te poate ajuta să combați căderea părului în acest caz este numit Redensyl – acesta păstrează părul mai mult timp în faza de creștere numită anagenă.

Sarcina

În timpul și după sarcină, părul trece prin transformări radicale. ”Femeile trec printr-o creștere hormonală, care creează un mediu propice pentru dezvoltarea unei noi ființe.”, notează tricologul Michelle Blaisure. „Aceiași hormoni adesea mențin creșterea părului activă mai mult timp decât în mod normal, iar multe femei observă un păr mai gros și mai bogat în timpul sarcinii. Odată ce nasc, aces nivel de hormoni scade, ducând a o pierdere bruscă și excesivă a părului timp de câteva luni.”, spune Blaisure. Din fericire aceste probleme ajung să se corecteze singure în timp.

Înaintarea în vârstă

Ridurile își fac apariția de obicei după 30 de ani și în același timp începe și părul să îmbătrânească. „Studiile arată că părul își pierde din diametru și din densitate odată cu vârsta, iar aproximativ 50 de procente din femei au o pierdere observabilă de păr până la vârsta de 50 de ani”, explică tricologul.

Schimbarea anotimpurilor

Ești convinsă că părul tău este mai gros iarna decât vara? Specialistul spune că este foarte posibil ca părul tău să crească mai mult din ianuarie în februarie și mai puțin în lunile de vară și septembrie, perioadă în care căderea se intensifică. „Lumina zilei joacă un rol când semnalele sunt transmise la folicul prin intermediul hipotalamusului datorită expunerii prelungite la soare, comunicând că este mai puțină nevoie creștere a părului în această perioadă de timp”, adaugă ea. Pe scurt, dacă ai avut vreodată pisici, probabil ți-ai dat seama că „își schimbă blana” în timpul rece și în cel cald, dat fiind că în anotimpul nu au nevoie de păr să își regleze temperatura.

Dieta

Dieta joacă un rol important în ciclul de creștere și cădere a părului. De exemplu, Blaisure spune că atunci când reduci carbohidrații din dieta ta, vei pierde o cantitate mai mare de păr. Este indicat să menții o alimentație bine echilibrată, bogată în nutrienți și sănătoasă. Poți apela și la suplimentele pe care toată lumea le recomandă, în cazul în care nu ai identificat alte cauze ale căderii părului.

Sursa: Glamour.ro

Vezi și: Metode foarte stranii care ajută la creșterea părului