În urmă cu câteva luni, continuând efortul său anual de a înscrie noi situri pe Lista Patrimoniului Mondial, Unesco a adăugat catalogului său deja extins un număr bun de locuri care merită această distincție mondială. 

Babilon (Irak)
Miticul Babilon se deschide lumii cu aeruri reînnoite și la doar o oră de actuala capitală, Bagdad, ne așteaptă un întreg ansamblu de incinte zidite, temple, palate și turnuri, printre care se remarcă una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Grădinile suspendate, unul dintre cele mai enigmatice locuri din istorie.

Lucrări de arhitectură ale secolului al XX-lea de Frank Lloyd Wright (Statele Unite ale Americii)
Genialul arhitect și designer din Wisconsin ne-a lăsat moștenire nenumărate lucrări relevante îmbrățișate de un stil pe care l-a susținut bazat pe uniunea organică a Naturii și acțiunea ființei umane, cu un contur inconfundabil al profilurilor construcțiilor sale.

Un total de 8 clădiri ridicate în Statele Unite în secolul XX, cu emblematica Cascade House din Pennsylvania sau Muzeul Guggenheim din New York în prim plan, ne arată viziunea influentă a acestui creator care a avut un asemenea impact asupra evoluției arhitecturii moderne.

Peisajul cultural al Risco Caído și munții sacri din Gran Canaria (Spania)
Înainte de sosirea spaniolilor, care au cucerit progresiv Insulele Canare, popoarele care au locuit arhipelagul ne-au lăsat o bogată moștenire care în unele cazuri a supraviețuit până în zilele noastre într-o stare bună de conservare. Aceasta, împreună cu un peisaj de excepție, este dus la maximă expresie în cazul întregii zone care răspunde munților sacri din Gran Canaria, având drept bannere Risco Caído și Roque Bentayga.

Paraty și Ilha Grande (Brazilia)
La sud de Rio de Janeiro, cu fața spre Atlanticul de Sud, se află o întreagă zonă plină de biodiversitate, inclusiv Ilha Grande, cu un număr mare de specii pe cale de dispariție care locuiesc în interiorul acesteia. Mai multe zone naturale protejate și excelentul centru istoric al orașului de coastă Paraty, un important port colonial care a supraviețuit până în zilele noastre, păstrând atmosfera și imaginea vremii.

Regiunea minieră preistorică a silexului Krzemionki (Polonia)
La aproximativ două sute de kilometri nord-est de Cracovia, un complex din Neolitic și Epoca Bronzului, format din patru mine dedicate obținerii de silex, este noul sit polonez adăugat recent pe lista Patrimoniului Mondial. Rețeaua sa extinsă de puțuri, tuneluri și anexe fac din acesta un spațiu unic în lume și cea mai bine conservată mină a acestor caracteristici din timpurile preistorice.

Bagan (Myanmar)
Pe malul râului Irawadi, în țara exotică Myanmar, un loc sacru aparținând cultului budismului ne surprinde prin măreția și frumusețea sa.

Situația sa între înălțimi și păduri și istoria sa îndelungată ca centru populat, care datează de peste 2.500 de ani, îl fac un loc fascinant. Centrul său istoric este hrănit de case și palate tradiționale precum cel al lui Shaki Khans, cel mai reprezentativ din Sheki, o bijuterie autentică a rutei mătăsii.

O câmpie în care se ridică o serie întreagă de construcții excepționale din secolele XI-XIII, într-o zonă care a ajuns să adăpostească până la 4.000 de temple și pagode care sunt mărturie fidelă a fervoarei religioase care s-a trăit pe aceste meleaguri în acea perioadă.

Centrul istoric Sheki cu Palatul Hanului (Azerbaijan)
Munții Caucazului Mare, în Azerbaidjan, adăpostesc orașul Sheki, capitala uneia dintre cele cincizeci și nouă de raze în care este împărțită administrativ țara.

Opera regală din Mafra (Portugalia)
În același District din Lisabona, la mică distanță de capitala portugheză, se află atrăgătorul oraș Mafra, unde se remarcă omniprezent luxosul complex al Operei Regale din secolul al XVIII-lea, format dintr-un palat, o bazilică, o mănăstire, un grădină și un parc de vânătoare.

Impresionantul palat, cu o fațadă de 250 de metri, este cea mai mare atracție. Turnurile sale înalte de 68 de metri, cele 1.200 de camere, 150 de etaje de scări și biblioteca sa magnifică – cu peste 36.000 de volume și o mică colonie de lilieci care îi protejează – fac din aceasta o clădire grandioasă.

Parcul Național Vatnajökull (Islanda)
Islanda este natură pură, iar Parcul Național Vatnajökull unul dintre principalii săi reprezentanți.

Aproape un milion și jumătate de hectare într-o zonă în care coexistă ghețari, vulcani și formațiuni geologice senzaționale, formate din condițiile de mediu care creează o morfologie particulară a acestor latitudini. Totul e o reclamă de a vizita această minunată țară nordică.

Orașul Jaipur din Rajasthan (India)
Există o mulțime de prezentări pentru a vorbi despre Rajasthan, statul istoric din nordul Indiei, un simbol al regalității antice. Capitala sa, Jaipur, cunoscută drept „orașul roz” pentru culoarea stuc roz a multor clădiri din orașul vechi, este o adevărată pledoarie pentru ospitalitate. Unele dintre monumentele sale, precum Hawa Mahal, numit popular „Palatul Vânturilor”, oferă un bun exemplu al frumuseții acestui oraș recent încorporat în lista privilegiată a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Distribuie articolul: