Ce-i unește pe doi buni prieteni încă de pe băncile liceului? Corect – muzica și pasiunea pentru tradițiile neamului. Veaceslav Ștefăneț și Dorin Buldumea se cunosc încă de pe coridoarele Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Au urmat anii de universitate, dar și multe experiențe în cele mai frumoase orchestre din Republică. Acum un an, dorința de a aduce oamenilor muzica adevărată s-a consolidat sub numele unei mici orchestre – Moldovlaska – iar fiecare interpretare ajunsă în mediul online cucerește imediat mii de internauți.

De la petreceri private – la scena mare

„Istoria noastră începe încă de când eram pe băncile liceului. Pasionați de muzică, îndeosebi de folclor, deseori petreceam timpul împreună, descoperind noi idei pentru muzica populară. Cântam mai mereu pe la petreceri private, până când am ajuns să adunăm un public foarte mare și ne-am spus că doar scena mare e cea unde îl putem aduna la un loc. Experiența noastră, cântând cele mai faimoase orchestre din republică, ne-a ajutat enorm să acumulăm cunoștințele necesare și să putem porni acest proiect –  Orchestra Moldovlaska. Acum un an am ieșit în vizorul publicului larg să prezentăm creația noastră și să dăruim oamenilor tot ce știm noi mai bine – muzica populară”, ne spun cei doi muzicieni, conducători ai orchestrei.

Veaceslav Ștefăneț și Dorin Boldumea

Prietenia fortificată de muzică

„Echipa de muzicieni am adunat-o foarte ușor deoarece pe toți ne leagă o prietenie de mai mulți ani și asta ne ajută să lucrăm ușor și productiv. Susținem și promovăm tinerele talente, cărora le oferim oportunitatea de a crește și a se perfecționa alături de noi. Repertoriul practic ne sunt creațiile proprii, fiecare din noi vine cu idei în egală măsură. Încercam să aduce în folclorul autentic, în muzica populară, note noi și moderne, dar ne străduim în același timp să lăsăm amprenta noastră ca și stil. Sperăm că ne reușește, iar „judecătorul” principal este desigur publicul”, mai spune Veaceslav Ștefăneț.

Cum ajunge folclorul la generația tânără

„Nu ne-am propus din start să aducem muzica populară într-un nou format, dar asta am observat în ultimii ani că tinerii sunt tot mai atrași de muzica populară. Publicul tânăr a început să ne îndrăgească, nicio petrecere nu se lasă fără ritmuri populare, iar asta o vedem practic în fiecare zi. Ne bucurăm că putem face că tânăra generație să iubească folclorul nostru inedit. Avem planuri foarte multe: înregistrări, spectacole, filmări, concerte private, însă orice activități am face, ne place mai întâi să realizăm ceva după care să vorbim despre asta”, ne confirmă Dorin Buldumea.

Foto: Arhivă personală