Efortul organismului de a se adapta la temperaturile mai scăzute din sezonul rece al anului implică o rată de metabolism mai ridicată și, implicit, un consum mai mare de minerale, vitamine și alți nutrienți din cămara sănătății noastre.

Motiv pentru care medicii recomandă ca, în perioada rece a anului, pentru o bună funcționare a organismului, să mărim cantitatea de vitamine consumate. Acest lucru este mai lesne de înfăptuit vara, când livezile, viile, grădinile abundă de surse naturale de vitamine, sub formă de fructe, legume, pomușoare și ierburi. Ce ne facem, însă, începând cu luna noiembrie? Ei bine, soluția este să apelăm atât la vitamine în forma lor naturală, cât și la suplimentele sau vitaminele în formă de medicament.

Vitaminele, după modul în care se dizolvă, se împart în două grupe: liposolubile (aceste vitamine se dizolvă nu în apă, ci în grăsimi. Aici se includ vitaminele K, D, A, E și, de regulă, se descompun în ficat și țesut gras) și hidrosolubile (vitaminele grupei B și vitamina C, ce se dizolvă în apă).

Per total, există 13 vitamine care-i sunt necesare organismului uman, dar care sunt acelea recomandate de medici în perioada rece a anului?

Deci, pentru stimularea imunității, este indicat să consumăm:

Vitamina C – potrivită tuturor categoriilor de vârstă, cea mai cunoscută vitamină care are rol antioxidant, participă la dezvoltarea normală a dinților și gingiilor, facilitează vindecarea rănilor și plăgilor, fortifică sistemul imunitar, facilitează absorbția fierului, susține sistemul nervos. Vitamina C, în stare naturală, se găsește în căpșuni, citrice, kiwi, varză murată, ardei grași, cartofi și fasole. Dar să fii cu băgare de seamă – la prelucrarea la temperaturi înalte și dacă gătești produsele date în vase de aluminiu, vitamina C se scindează.

În cazul vitaminei C în formă tabletată, sirop sau capsule, doza zilnică necesară este următoarea:

  • Copii: 35- 65 mg;
  • Adulți: 60- 100 mg;
  • Femei însărcinate: 85 mg;
  • Femei care alăptează: 120 mg;
  • Fumători: doza poate fi mărită cu 35 mg pe zi.

Vitamina A – o vitamină liposolubilă și un aliat de nădejde în lupta cu infecțiile, sporirea funcțiilor vizuale ale ochilor, dar și fortificarea imunității. Vitamina A se găsește în ficat, unt, ouă. Se produce în organism de la betacaroten – produsele de culoare galbenă și portocalie, de aceea se conține și în morcovi, portocale, roșii, mango.

După cum am specificat, vitamina A este liposolubilă, de aceea eliminarea grăsimilor din meniu poate duce la carențe de vitamina A. Periculoasă este și cealaltă extremă – surplusul de vitamina A, mai ales pentru femeile însărcinate, căci pot cauza malformații congenitale la făt. Doza zilnică de vitamina A, în cazul depistării carenței, este, pentru adulți și copii mai mari de 8 ani: 50.000 – 100.000 U. I., cu repetarea cursului odată la 10 zile până se suplinesc rezervele de vitamina A în organism.

Vitaminele grupei B – vitaminele B12, B6 și acidul folic au rol important în eliminarea din organism a homocisteinei, ce rezultă în urma metabolismului proteic. Un nivel ridicat de homocisteină în organism este cauza afecțiunilor cardiovasculare, pentru că favorizează ateroscleroza. Sursele de vitamine ale grupei B sunt ficatul de vită, peștele de mare, carnea de pui, ouăle, laptele de soia, leguminoasele, lactatele. Carențe de vitamine ale grupei B sunt cauzate adesea de către curele de tratament cu antibiotice, expectorante, unele contraceptive, dar și așa afecțiuni ca diabetul, afecțiunile hepatice și neurologice.

Vitamina E – denumită și vitamina fertilității, datorită rolului deosebit ce îl are în menținerea bunei funcționări a sistemului reproductiv, dar vine și cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Se găsește în unt, ficat, gălbenuș de ou, ulei de măsline, alune, migdale, cereale integrale etc. Doza zilnică uzuală pentru adulți este de 100 – 300mg.

Vitamina D – favorizează absorbția calciului și depunerea lui la nivelul oaselor, dar și crește imunitatea. Administrarea vitaminei D se recomandă din primele luni de viață ale copilului, inclusiv în pubertatea acestuia, în doze ce nu trebuie să depășească 500 – 1000 U. I. zilnic. Copiilor, mai ales sugarilor, li se recomandă consumarea preventivă a vitaminei D, pentru că aceștia au un ritm de creștere avansat al organismului.

Pentru ca organismul să ia doza necesară zilnică de vitamina D este suficientă expunerea la soare pentru 15 minute pe zi, dar în sezonul rece acest lucru nu este mereu posibil. Din acest motiv, pentru evitarea rahitismului la copii, este necesar să suplinim doza de vitamina D din suplimente, sau pe cale naturală. Vitamina D se găsește în peștele gras de ocean, gălbenuș de ou, ficat și unt.

Per general, necesarul zilnic de nutrienți trebuie să fie adaptat individual de către medicul specialist, care va ține cont de vârsta ta, greutatea, înălțimea, precum și de analizele. Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi!

Distribuie articolul: