Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitate fizică. De această părere e și Farmacia Familiei, care în ajun de Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită în fiecare an în data de 14 noiembrie, a organizat un flashmob împreună cu Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova. 

În cadrul flashmobului, studenții s-au poziționat sub formă de cerc, ceea ce  reprezintă simbolul global al diabetului și au informat populaţia despre diabet şi consecinţele acestuia.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice a secolului XXI. Diabetul afectează persoanele de toate vârstele şi sexele, iar tratamentul este de lungă durată și costisitor.

Diabetul de tip I – apare la copii sau tineri. Este considerată o boala auto-imuna, în care sistemul imun atacă celulele producătoare de insulină din pancreas şi acesta nu mai poate fabrica suficientă insulina. Aceşti bolnavi au adesea nevoie de injecţii cu insulina pentru tot restul vieţii.

Diabetul de tip II – apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani şi reprezintă cea mai raspândită formă de diabet. La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. 

Pentru a evita diabetul zaharat şi complicaţiile lui trebuie să avem #grijă de noi: să ducem un mod de viaţă sănătos, să controlăm nivelul glicemiei, al colesterolului, tensiunea arterială, să ne alimentăm corect şi regulat, să renunţăm la fumat, să excludem alcoolul, să practicăm exerciţiile fizice şi să învăţăm să reacţionăm corect la stres. Exerciţiile fizice regulate şi toate genurile de sport ajută la evitarea solicitărilor psihoemoţionale asupra organismului.

Farmacia Familiei lansează campania de Măsurare Gratuită a Glicemiei, inițiată cu scopul de a preveni diabetul la nivel național. Orice vizitator va avea posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge direct în farmacie pe parcursul zilelor de 14 și 15 noiembrie.

P