Astăzi, 2 martie, începe imunizarea cu vaccinul AstraZeneca și în Republica Moldova. Imunizările se vor face în toate raioanele din țară. Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susțin că vaccinul AstraZeneca se administrează la adulți cu vârsta de peste 18 ani. Mai mult, aceștia susțin că nu ar exista efecte secundare grave la persoanele imunizate cu acest preparat, menționează Agora

Ministerul mai spune că vaccinul determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecția împotriva COVID-19.

„AstraZeneca este un vaccin de prevenire a infecției COVID-19. Se indică persoanelor care au atins vârsta de 18 ani și se mai indică în două doze cu un interval de opt săptămâni. Aceasta este decizia OMS. De asemenea, OMS a scos limita de vârstă de peste 60 de ani. Acest vaccin a trecut toate stadiile de aprobare. Mai mult ca atât, este vaccinul care a fost indicat pentru prima dată în Marea Britanie, Brazilia”, susține membra Comitetului național în imunizare Ninel Revenco.

AstraZeneca este indicat și persoanelor care au suportat infecția COVID-19. Această vaccinare poate fi făcută la distanță de până la 90 de zile după însănătoșire. Acest vaccin previne formele grave și foarte grave de boală, susțin specialiștii.

„La noi în țară nu sunt persoane care au avut aceste reacții alergice grave, din motiv că noi cu această substanță ne „întâlnim” practic în fiecare zi prin alte medicamente”, mai menționează Ninel Revenco.

Sarcina și alăptarea

„Nu este o contraindicație în cazul în care femeia a fost vaccinată și nu cunoștea despre acest lucru. Mai mult, asta este bine, pentru că femeia produce anticorpi, iar aceștia pot fi transmise fătului, asta fiind o „apărare” a virusului”, susține specialista.

Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest vaccin poate cauza reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele, precizează experții.

„Este demonstrat că în special la a doua injecție poate apărea febră, dureri. În caz că apar aceste simptome, este important să ne adresăm medicilor de familie”, susține medicul.

În timpul imunizării și în următoarele 30 de minute, persoanele vaccinate vor rămâne sub supraveghere timp de 30 de minute, pentru monitorizarea unor eventuale reacții adverse.

Contraindicații

„Este de dorit să nu folosiți alcool până și după vaccinare, pentru că în timpul acesta producerea de aticorpi scade. Nu se recomandă administrarea hiposensibilizantelor și a paracetamolului. Doar dacă o să aveți febră după vaccinare, atunci puteți să administrați paracetamol în doză administrată. În cazul în care la câteva zile după primul vaccin o să aveți semnele infecției COVID-19, să știți că nu vaccinarea este cauza apariției bolii. Asta înseamnă că până la vaccinare persoana a fost în perioada de incubație”, susține Ninel Revenco.

„Vi se vor administra două injecții cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. A doua injecție poate fi administrată la 4 – 12 săptămâni după prima injecție”, a adăugat specialista.

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

Sursă: Agora