Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să-l omoare pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă asupra reședinței sale din Kremlinul din Moscova. Două drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă, potrivit oficialilor de la Kremlin care au spus că Putin nu era acolo în acel moment. Ucraina a negat acest lucru, susținând că Rusia a organizat atacul.

În ultimele luni, au avut loc o serie de atacuri suspectate cu drone în interiorul Rusiei și a teritoriului ocupat de ruși din Ucraina.

Luna trecută, o dronă a căzut în orașul Kireyevsk, la aproximativ 400 km (249 mile) de granița cu Ucraina, rănind cel puțin trei persoane într-o explozie după ce a fost doborâtă, a declarat presa de stat rusă.

Momentul atacului cu drona poate fi văzut aici.

În februarie, o dronă s-a prăbușit în satul Gubastovo, la aproximativ 100 km (62 de mile) de Moscova, în ceea ce guvernatorul local a spus că este o încercare de a viza infrastructura civilă. O imagine a epavei părea să fie în concordanță cu un UJ-22 – un tip de dronă fabricată de Ucraina. Are o autonomie de 800 km (497 mile) în zbor autonom. Raza sa de zbor sub control direct este mult mai scurtă.

În decembrie anul trecut, un atac cu dronă a lovit o bază aeriană la 600 km (372 mile) nord-est de granița cu Ucraina, potrivit armatei ruse. Niciunul dintre aceste atacuri nu a fost revendicat oficial de Ucraina. Cu toate acestea, armata Kievului a spus că subminarea logisticii Rusiei face parte din pregătirile pentru contraofensiva sa mult așteptată. De la începutul anului 2023, BBC – analizând rapoartele presei ruse – a urmărit peste 20 de atacuri suspectate cu drone în interiorul Rusiei și a teritoriului controlat de Rusia din Ucraina. Acestea au fost în mare parte în regiunile Bryansk și Belgorod din Rusia, precum și în Crimeea anexată de Rusia – în special, capitala ei Sevastopol.

Printre ținte au fost instalațiile petroliere, aerodromurile și liniile feroviare. Dronele au fost desfășurate de ambele părți în conflict până acum, multe fiind folosite pentru supraveghere și țintire. În ceea ce privește raza de acțiune, experții spun că dronele lansate din Ucraina ar putea ajunge adânc în teritoriul Rusiei și până la Moscova, care se află la aproximativ 450 km (280 mile) de graniță.

 

„Deși Ucraina nu a confirmat că forțele sale armate au efectuat atacurile, cred că raidurile preventive pe care le-am văzut anul trecut demonstrează că Ucraina are capacitatea de a lansa astfel de atacuri la distanță lungă de pe teritoriul ucrainean”, spune David. Cenciotti, editor al blogului Aviationist.

Specialistul în drone Steve Wright a mai spus că este posibil ca o dronă să lovească Kremlinul, fiind lansată din Ucraina. Dar el a adăugat:


„Bănuiesc că drona a fost lansată de la mult mai aproape de atât, deoarece acest lucru ar evita ca ea să fie nevoită să ruleze mănușa multor dintre apărările Moscovei”.


Ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov, s-a lăudat recent cu o dronă ucraineană numită R18, care „poate zbura de la Kiev la Moscova și înapoi”.

Dar el a negat că a cerut lovituri cu drone asupra Moscovei.

Distanța de la frontiera Ucrainei cu Rusia la Kremlin

Domnul Cenciotti spune: „Ucraina a folosit pe scară largă mai multe drone, drona Bayraktar TB2 devenind adevărata vedetă a războiului aerian pentru Ucraina, provocând pierderi grele forțelor ruse, unele dintre cele prinse pe bandă și circulate online”.

Turcia a vândut Ucrainei drone armate Bayraktar TB2 în ultimele luni, în timp ce producătorul turc de drone a donat unele operațiuni de finanțare participativă în sprijinul Ucrainei.

 

Distribuie articolul: