Șefa statului, Maia Sandu, va vizita Canada în perioada 11-12 mai 2023. Astfel, premierul Canadei, Justin Trudeau a venit cu o reacție în acest sens. Prim-ministrul și președintele vor discuta despre impactul global și răspunsurile la invazia brutală și nejustificată a președintelui Putin a Ucrainei și a securității în Europa de Est. Prim-ministrul va reitera sprijinul Canadei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pentru ordinea internațională bazată pe reguli, în fața amenințărilor rusești.

Prim-ministrul și Președintele vor discuta și despre sprijinul continuu al Republicii Moldova în primirea atât de mulți ucraineni care au nevoie de adăpost, siguranță și asistență umanitară. În timpul vizitei Președintelui, cei doi lideri vor discuta probleme de interes comun, inclusiv reforma instituțională internă și agenda anticorupție a Republicii Moldova, precum și sprijinul pentru calea Moldovei către integrarea în Uniunea Europeană.

În timpul vizitei, președintele se va întâlni și cu guvernatorul general al Canadei, Excelența Sa, Onorabila Mary Simon.


„Am mare admirație pentru conducerea personală puternică a președintelui Sandu și pentru poporul moldovenesc, care continuă să experimenteze impactul invaziei brutale și nejustificate a Ucrainei de către Rusia. Aștept cu nerăbdare să-l întâmpin pe președintele Sandu în Canada pentru prima dată și să discutăm despre prioritățile noastre comune, inclusiv despre ambiția Moldovei de a adera la Uniunea Europeană” a declarat Justin Trudeau, prim-ministru al Canadei.


Scurt istoric al relațiilor bilaterale Moldova-Canada

  • Această vizită reprezintă prima dată când un președinte al Republicii Moldova vine în Canada din 1992.
  • Canada și Moldova au stabilit relații diplomatice în 1992. Canada și Moldova au sărbătorit cea de-a 30-a aniversare a relațiilor lor bilaterale la 20 februarie 2022.
  • Comunitatea moldovenească din Canada, numără peste 20.000 de oameni, concentrată mai ales în Montreal și Toronto, cu comunități mai mici din Calgary și Vancouver.
  • Moldova a solicitat oficial aderarea la Uniunea Europeană în martie 2022 și a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022.
  • Acordul de promovare și protecție a investițiilor străine Canada-Moldova (FIPA) a fost semnat în iunie 2018. FIPA a inclus o declarație comună prin care se recunoaște importanța comerțului și investițiilor progresive și incluzive. Canada și Moldova au început negocierile pentru un FIPA în iunie 2013.
  • Canada și Moldova lucrează îndeaproape în mai multe foruri multilaterale, cum ar fi La Francophonie, Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO), Curtea Penală Internațională (ICC), Parteneriatul pentru guvernare deschisă (OGP), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC).