Recomandările pentru vaccinare împotriva infecției cu COVID-19 se răsfrâng și asupra persoanelor care s-au tratat de acest virus. Aceasta însă după o perioadă de 14-90 de zile de la însănătoșire, în funcție de gravitatea bolii. Copii însă, mai așteaptă. Aceasta în condițiile în care actualele vaccine sunt prevăzute pentru vârsta de la 16 ani. Datele au fost precizate de președinta Comitetului Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizării și coordonator al Campaniei privind vaccinarea, Ninel Revenco la emisiunea „Cabinetul din Umbră”, notează Agora

Specialista în vaccinare Ninel Revenco a menționat că toate categoriile de persoane vor putea merge la vaccinare, doar că persoane sănătoase pot să o facă când au acces și doresc acest lucru, iar cei care au făcut forme grave de boală – după un sistem amânat de câteva zile.

„Toate persoanele merg la vaccinare. Toți cei cu vârsta de la 18 ani în sus, fără limită de vârstă. Merg la vaccinare și persoanele care au făcut COVID-19, doar cu o mică diferență. Cei care au făcut formele ușoare și asimptomatice, după ce se însănătoșesc, la interval de 14 zile merg la vaccinare cu două injectări, așa cum se cuvine.

Cei care au făcut formă gravă, au stat în reanimare, au primit transfuzie de plasmă sau sânge, sau tratamente mai specifice, aceste persoane, după însănătoșire la interval de 90 de zile vor merge la vaccinare”, spune Ninel  Revenco.

Experta mai menționează că, persoanele cu vârsta după 60 de ani merg la vaccinare dacă nu au semne de febră, de infecție respiratorie acută. Cei care au comorbidități – fie hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, renale, pulmonare, sunt supraponderale, la fel, merg la vaccinare.

„Vaccinul dat nu este viu, trebuie primit. Diferența este că nu vor face în rezultat acea imunitate ca și o persoană sănătoasă, dar oricum, sunt în grupul de risc și trebuie primit. Gravidele – dacă doresc pot să se vaccineze. La fel și mamele care alăptează la piept. Va face anticorpi care vor ajunge la copil”, spune Revenco.

Când vor fi imunizați copiii

„Copii și adolescenții nu vor fi vaccinați cu serurile care sunt acum în lista de autorizare. Aceasta pentru că nu sunt prevăzute pentru ei. Pentru Pfizer – cea mai mică vârstă e de 16 ani, la AstraZeneca- 18 ani. Așteptăm studiile clinice în privința copiilor care se vor finaliza la sfârșitul anului 2021. Apar rezultate pentru copii de 12-18. SUA intenționează în toamnă să vaccineze copii, sau poate în 2022. Studiul este dificil în cazul copiilor pentru că trebuie să fie voluntari”, a spus Ninel  Revenco.

AGORA amintește că în R. Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie- cei care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate. Mai exact, inițial au fost vaccinați lucrătorii medicali din cadrul Spitalul Clinic Republican și la Institutul de Medicină Urgentă.

S-a întâmplat la două zile după ce în R. Moldova a ajuns primul lot de vaccin. Mai exact, sunt 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, donate de Guvernul României, care au ajuns la Chișinău la data de 27 februarie, fiind transportate de partea română cu o aeronavă SMURD.

Sursă: Agora