Părţile corpului ne transmit semnale atunci când buna funcţionare a organismului nostru este în pericol, însă, de multe ori, nu le dăm atenţie şi credem că sunt dureri normale. Gâtul, umerii, braţele şi coatele pot spune multe lucruri şi despre stările noastre sufleteşti.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, părţile corpului nostru sunt extrem de importante şi nu transmit doar neplăcerile fizice, dar şi anumite stări sufleteşti sau sentimente referitoare la oameni sau situaţii. „De multe ori, stările noastre sufleteşti dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică energiile negative produc stări chimice în corp, pe care le vom resimţi la un moment dat şi ca neplăceri fizice. Gâtul, umerii, braţele, coatele, mâinile, degetele sau spatele (centre importante ale sistemului nervos) transmit un semnal specific”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului ne atrag atenţia asupra flexibilităţii de a vedea situaţiile, persoanele, soluţiile posibile din mai multe perspective. Această capacitate ne ajută să înţelegem care este abordarea cea mai potrivită, atât situaţiei, cât şi personalităţii noastre. Dacă rămânem „fixaţi” asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul nostru are de suferit, manifestă dureri, „înţepeniri”.

maini pe git

„Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal şi nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzaţi, cu puterea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emoţiile şi cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicăm atunci când rostim cuvinte, dar şi când tăcem, deci nu se pune problema existenţei unei stopări a comunicării, ci este vorba despre a menţine un echilibru între comunicarea verbală şi cea nonverbală (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj). Dacă în zona capului iau naştere credinţele noastre despre sine, despre viaţă, se conturează visurile noastre, sunt analizate şi puse în aplicare deciziile şi paşii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacităţii şi deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, în vederea înţelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci când este necesar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Umerii au legătură cu dorinţa noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării şi atingerii obiectivelor de viaţă. „Atunci când umerii sunt afectaţi în vreun fel, au o postură ”căzută”, arată că ne simţim împovăraţi, că avem tendinţa să preluăm şi din responsabilităţile altora sau că, pur şi simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut”, afirmă specialistul.

Braţele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi sau a îmbrăţişa oamenii şi situaţiile, provocările, schimbările. Acestea simbolizează metaforic ”aripile” noastre, adică ne arată câtă dorinţă de ”zbor”, respectiv de creştere, de evoluţie personală, învăţare şi schimbare avem, câtă forţă, echilibru şi libertate simţim şi ne acordăm pentru a înainta în viaţă”, mai spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Coatele reprezintă o parte fiziologică care flexibilizează braţul, ,,deci arată şi capacitatea noastră interioară de a face schimbări în viaţă atunci când este necesar, direcţiile, credinţele, comportamentele, ”uneltele” (resursele interioare şi exterioare) pe care le folosim”, crede psihologul.

Mâinile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situaţie sau o persoană. ,,Un sentiment de neputinţă legat de capacitatea de a duce la bun sfârşit ceva anume, de a ajuta, de a susţine ceva sau pe cineva, se reflectă în zona mâinilor, prin dureri, tremurat, moleşeală – ”scăpăm lucrurile din maini” şi la propriu şi la figurat – sau alte aspecte chiar mai grave”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

În opinia psihologului, spatele are legătură cu trecutul, cu a „căra în spate” greutăţile vieţii (reale sau interpretate ca fiind greutăţi), cu sentimentul de a fi „atacaţi pe la spate” şi cu nevoile noastre de susţinere emoţională şi de securitate.

Neplăcerile din partea de sus a spatelui ne indică existenţa unor aşteptări exagerate, dorinţa ca alte persoane să ne susţină din punct de vedere afectiv şi acumularea unor stări de furie atunci când aceste aşteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară ne vorbeşte despre refuzul de a ne detaşa emoţional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică prezentă sau de viitor, care poate fi legată de insecuritatea financiară şi, în general, de tot ce ţine de latura materială a vieţii”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sursa: Gândul.info

Distribuie articolul: