Dacă măcar o dată în viață ai avut dureri sau chiar senzația de arsură la urinare, să știi că nu trebuie să te jenezi. Nu ești singura! Infecția urinară este cea mai răspândită infecție bacteriană, iar în cele mai multe cazuri bacteria E.coli este cea care declanșează boala. Potrivit studiilor 1 din 2 femei va avea cel puțin o data în viață această boală. Bărabații sunt mai norocoși la acest capitol – doar unul din 2.000 de bărbați se va confrunta cu un asemenea discomfort.  Femeile însărcinate la fel se pot confrunta cu infecția urinară, see pare că peste 10% dintre gravide suferă de această infecție.

Principalele simptome ale infecției urinare sunt: 

Sensibilitate în partea de jos a abdomenului;

Durere în partea inferioară a spatelui;

Eliminarea necontrolată a unei cantități mici de urină;

Nevoia de a urina mereu;

Urină cu miros urât;

Febră și frisoane;

Greață sau vărsături.

Infecțiile urinare apar în urma răspândirii bacteriilor de-a lungul tractului urinar. 

Principalele modalități prin care previi infecția urinară sunt o igienă locală corectă și consumul de lichide. Acestea din urmă te ajută să diluezi urina și astfel vei urina mai des eliminând bacteriile din tractul urinar.

Există mai multe tipuri de infecții urinare

În funcție de unde este localizată infecția urinară, ea poate fi:

Infecție urinară superioară

la rinichi – se numește pielonefrită.

Infecție urinară inferioară

la uretra – se numește uretrită;
la vezica urinară – se numește cistită;
la glanda prostatei în cazul bărbaților – se numește prostatită.

Infecția vezicii urinare (cistită)

Acest tip de infecție urinară este cauzat de obicei de Escherichia coli (E.coli), niște bacterii întâlnite frecvent în tractul gastrointestinal; uneori însă sunt responsabile alt tip de bacterii;

Relațiile sexuale favorizează cistită, însă nu este obligatoriu să existe o viață sexuală activă pentru a o dezvoltă; toate femeile sunt expuse riscului de cistită, în special din cauza distanței mici dintre uretra, vagin și anus, dar și pentru că uretra femeii este scurtă și bacteriile ajung mult mai ușor la vezica urinară.

Infecția uretrei (uretrită)

Poate apărea atunci când bacteriile se răspândesc de la anus la uretra; totodată, deoarece uretra feminină este aproape de vagin, infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul, gonoreea, chlamydia și mycoplasma pot provoca uretrită.

Dacă te confrunți cu simptomele de mai sus este foarte important pentru a consulta medicul. Evită să te tretezi singură pentru că s-ar putea să faci mai rău.

Bibliografie: reduceridoctori.ro/ sensiblu.com/healthy.kudika.ro

Distribuie articolul: