Acestea pot fi consumate într-o mulțime de combinații, motiv pentru care sunt pe placul tuturor aproape. Află ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci roșii zilnic.

 

Chiar dacă este tratată ca o legumă, din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este un fruct și nu o legumă, iar motivul pentru care roșia este un fruct este datorat semințelor. Dacă mănânci roșii, ar trebui să știi că acestea conțin vitamina C și au multiple beneficii pentru organism. Cum ele pot fi consumate ca atare sau în diverse preparate, sunt nelipsite din alimentația zilnică a multor oameni.

Există mai multe tipuri de roșii: cărnoase, pară, rotunde, cireșe și toate aceste soiuri sunt pline de nutrienți benefici pentru organism. Conțin apă în proporție de 94%, astfel că aportul caloric este scăzut, conținând circa 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil.

Potrivit playtech.ro, o porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C. Printre carotenoizii non-provitamina A se remarcă licopenele, a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Licopenul se găsește mai mult în roșiile de tip pere, la cele mai mature. De asemenea, sunt bogate și în minerale, printre care aportul de potasiu, de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil. 100 de grame de roșii oferă 27 mg de fosfor și 11 mg de calciu. De precizat este și faptul că roșii au în componența sa naringenin, care se regăsește în coaja lor. Este un flavonoid care ajută la scăderea inflamației. Acidul clorogenic pe care îl mai conțin roșiile este un compus antioxidant puternic.

Potrivit specialiștilor, este foarte important și sucul de roșii. Ei susțin că un consum de două pahare de suc natural de roșii pe zi este suficient să acoperi insuficiența de licopen din organism.

Valoare nutritivă pentru 100g suc natural de roșii:

  • Calorii: 21 kcal
  • Proteine: 0.88 g
  • Carbohidrați: 3.92 g
  • Zahăr: 2.63 g
  • Grăsimi: 0.2 g

Așadar, concluzia specialiștilor este că roșiile sunt foarte importante pentru organismul uman, mai ales dacă sunt consumate zilnic.

Distribuie articolul: