Vapingul e noul trend printre adolescenți, dar și cei maturi. Considerat de mulți mai puțin dăunătoare, dispozitivele de vaping au un efect negativ asupra organismului. La fel ca și cele obișnuite, țigările electronice provoacă dependență, afectează plămânii și cresc riscul apariției cancerului.  Așadar vom încerca să te motivăm să renunți la acest obicei nociv. Iată ce se întâmplă cu corpul tău atunci când renunți la dispozitivele de vaping.

20 de minute mai târziu: Îmbunătățiri cardiovasculare

În doar 20 de minute, ritmul cardiac revine la normal, tensiunea arterială scade, iar circulația începe să se normalizeze.

Respirația  se poate îmbunătăți, de asemenea: Cele două ingrediente esențiale dintr-o țigară electronică,  propilen glicol și glicerină vegetală, produc substanțe chimice atunci când sunt încălzite, care sunt dăunătoare pentru tractul respirator, potrivit unei cercetări publicate în 2018 în International Journal of Environmental Research and Public Health.  Atunci când  renunți la vaping,  respirația ta devine mai puțin dificilă.

Câteva ore mai târziu: Sevrajul nicotinic

Nicotina creează dependență și este posibil să ai unele simptome atunci când renunți la fumat. Simptomele de sevraj acut de nicotină pot fi psihologice și fizice. Simptomele psihologice pot include pofta de nicotină, schimbări de dispoziție, probleme de concentrare, iritabilitate și anxietate. Simptomele fizice includ dureri de cap, transpirații, tremurături, insomnie, creșterea apetitului, crampe abdominale și constipație.

Acestea sunt primele efecte pe care este probabil să le simți, adesea între patru și 24 de ore după ce ai renunțat la fumat. Aceste efecte vor ajunge la apogeu în jurul celei de-a treia zile și vor scădea treptat în următoarele trei până la patru săptămâni. Astfel, va fi nevoie de aproximativ o lună pentru a renunța la acest obicei.

O zi mai târziu: Riscul de atac de cord scade

Potrivit unui studiu din 2018 publicat în American Journal of Preventive Medicine, utilizarea zilnică a țigărilor electronice dublează riscul unei persoane de a suferi un atac de cord. După doar o zi, riscul de atac de cord începe să scadă, crește nivelul de oxigen din sânge, influența negativă asupra nivelului de colesterol se reduce.

Două zile mai târziu: Simțurile încep să se îmbunătățească

Vapingul, ca și fumatul, îți poate amorți simțurile. După doar 48 de ore, este posibil să începi să observi că gustul mâncării e mai intens și mirosurile mai puternice.

O lună mai târziu: Plămânii încep să arate cât de sănătoși sunt

Fumătorii au adesea o tuse sâcâitoare sau scot un sunet șuierător când respiră, pe care mulți îl numesc tusea fumătorului. Fumatul chiar și al țigărilor electronice poate afecta grav  plămânii și face dificilă lupta împotriva infecțiilor. Renunțarea la fumat, însă,  va ajuta plămânii să își revină.

După nouă luni: Plămânii tăi pot lupta din nou împotriva infecțiilor

După nouă luni, sănătatea plămânilor se îmbunătățește semnificativ. Acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ probabilitatea apariției unor infecții și complicații ale unor boli precum gripa și pneumonia.

După un an: Riscul de atac de cord se reduce la jumătate

Acum că vasele de sânge revin la dimensiunea normală, iar tensiunea arterială a scăzut, riscul de atac de cord este mai mic decât atunci când fumai.  După un an, riscul cardiovascular se reduce cu 50 la sută.

După cinci ani: Riscul de accident vascular cerebral este semnificativ mai mic

În comparație cu nefumătorii, utilizatorii de țigări electronice au un risc de accident vascular cerebral cu 71% mai mare, potrivit cercetării prezentate la Conferința internațională privind accidentul vascular cerebral 2019. Renunțarea poate reduce acest risc aproape imediat, dar riscurile continuă să scadă cu fiecare lună  care trece.

Un deceniu mai târziu: Un risc mai mic de cancer

Un studiu din 2017 publicat în Scientific Reports sugerează că țigările electronice pot duce la modificări ale ADN-ului și mutații genetice care pot crește riscul de cancer. După un deceniu, riscul de cancer pulmonar este redus cu 50%, precum și riscul de cancer pancreatic, de gură și de gât. După 15 ani, riscul de a dezvolta boli coronariene devine același cu cel al unui nefumător. Același lucru este valabil și pentru riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

20 de ani mai târziu: E ca și cum nu ai fi fumat niciodată

După 20 de ani, factorii tăi de risc vor fi similari cu cei care nu au fumat niciodată.

Distribuie articolul: