Unele dintre aceste lucruri se ascund într-un colț îndepărtat al dulapului, în timp ce altele stau chiar la vedere, iar tu habar nu ai că sunt foarte periculoase pentru sănătatea ta. 

1.Bilele prafumate anti-molii

Pentru a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele, mulți utilizează bile speciale, care sunt plasate în dulap. Substanța activă din ele este naftalina sau paradichlorobenzenul – substanțe dăunătoare nu numai insectelor, ci și oamenilor. Expunerea la naftalină, un cancerigen recunoscut, sau la paradichlorobenzen poate provoca dureri de cap, greață, diaree și iritații ale pielii. Bilele sunt periculoase, de asemenea, deoarece copiii le pot confunda cu bomboane și le pot mânca. Ce e de făcut? Împachetează hainele pe care nu intenționezi să le scoți din dulap în timpul apropiat în huse sigilate. Asigură-te că le cureți bine înainte de a le depozita. Curăță dulapul în mod regulat, îndepărtează praful, părul și murdăria.

2. Mobilierul din PAL

Mobilierul ieftin realizat din materiale de calitate proastă poate conține formaldehidă – un cancerigen periculos pentru sănătatea omului. Persoanele deosebit de sensibile pot avea o senzație de arsură în ochi, nas sau gât, tuse, greață și iritații ale pielii. Ce e de făcut? Află standardele de calitate ale țării de origine și studiază cu atenție certificatele. Acordă atenție aspectului și mirosului: aroma puternică și arzătoare este un indiciu care nu poate fi ignorat.

3. Cecurile de casierie

Majoritatea cecurilor pe care le luăm de la magazine după fiecare achiziție sau de la bancomat după o tranzacție reușită sunt tipărite pe hârtie termică. În compoziția acesteia se găsește bisfenolul A (BPA). Acesta este un produs chimic care afectează negativ sistemul endocrin, glanda tiroidă și sistemul reproducător. Ce e de făcut? Renunță la cecurile de hârtie și nu le aduna acasă pentru a calcula cât ai cheltuit pe alimente pentru o lună. Astăzi, aproape toate operațiunile și cheltuielile pot fi urmărite prin intermediul unui smartphone.

4. Bateriile

E vorba despre o perspectivă pe termen lung. Plumbul și cadmiul, care fac parte dintr-o baterie sau acumulator, afectează negativ rinichii, ficatul și sistemul nervos al omului. În plus, cadmiul este recunoscut drept cancerigen. O baterie lăsată de mult timp în sertarul unui dulap poate coroda. Corpul ei se va deteriora, iar substanțele toxice vor fi eliminate în exterior. Ce e de făcut? Predă bateriile și acumulatoarele pentru reciclare, imediat după ce se uzează. Nu le depozita în gadgeturi pe care nu le-ai folosit de ani de zile. Adună toate bateriile vechi și du-le la cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor.

5. Produse de protecție solară

Nu toate, doar cele care conțin oxibenzonă. Oamenii de știință au descoperit că substanța se acumulează în organism și afectează sistemul endocrin. În plus, intrând în apă împreună cu o cremă protectoare pe piele, oxibenzona ucide coralii, distrugând moleculele de ADN, precum și deformându-le în stadiul larvar. Ce e de făcut? Citește compoziția și alege cremele solare care conțin oxid de zinc sau dioxid de titan în calitate de ingrediente active.

Distribuie articolul: