Examenul citologic cervico-vaginal (Papanicolau) se recomandă să fie făcut anual de femeile active sexual, și, este esențial în detectarea infecției cu HPV, care poate duce la cancer de col uterin, scrie andreearaicu.ro.

Milioane de femei din toată lumea primesc anual un rezultat al acestui test care semnalează „celule anormale”. Ce înseamnă asta? E cazul să te îngrijorezi?

În primul rând, trebuie să vorbim mai mult despre importanța acestui test anual. Studiile arată că doar o treime dintre femei se prezintă pentru testarea Papanicolau, în timp ce multe dintre ele nu mai revin la cabinet, după ce au primit un rezultat anormal. Iar în timpul pandemiei, numărul femeilor care merg la medicul ginecolog pentru analizele esențiale a scăzut drastic. Acestea sunt, însă, teste care îți pot salva viață. Infecția cu HPV este foarte comună, iar lăsată netratată, poate duce la infertilitate și în unele cazuri la cancer de col uterin.

Descoperite la timp, majoritatea afecțiunilor ginecologice se vindecă prin tratament.

Nu te lasă descurajată de un rezultat „anormal” al testului Papanicolau. Nu toate celulele anormale necesită tratament sau duc la cancer.

Scopul-cheie al unui screening cervical este de a identifica dacă celulele din colul uterin prezintă semne de anormalitate, precum și dacă ești pozitivă la testarea pentru virusul papiloma uman (HPV).

„HPV este un virus care infectează majoritatea femeilor și bărbaților activi sexual la un moment dat în viață lor”, spune pentru GLAMOUR dr. Sarah Welsh, ginecolog și co-fondatorul brandului de wellness sexual și intim – Hanx. „Iar unii oameni se pot infectă în mod repetat.”

Este perfect posibil (și probabil) să te infectezi cu HPV și să nu dezvolți niciodată cancer de col uterin, dar aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt legate de HPV. Așa că este întotdeauna cel mai bine să știi din timp, iar modalitatea cea mai sigură este să-ți faci testul Papanicolau.

Care sunt toate rezultatele posibile ale unui screening cervical?

Potrivit medicului ginecolog, există patru rezultate potențiale ale testului de frotiu – celulele anormale fiind doar unul dintre ele.

Fără HPV
„Acesta este un rezultat „normal” și pur și simplu ți se va cere să te prezinți anul viitor la un nou test.”

HPV este prezent, dar nu există celule anormale

„În acest scenariu, ți se va oferi un alt test de screening cervical mai devreme decât intervalul obișnuit, pentru a te asigura că ai eliminat infecția cu HPV”, spune medicul. „În majoritatea cazurilor, următorul test nu va mai arată HPV.”

HPV și celule anormale

„Dacă ai HPV și celule anormale, vei fi îndrumată pentru o procedura numită colposcopie. Această analizează colul uterin mai detaliat pentru a află mai multe despre modificările celulare”, spune ea. „Ne va permite să știm dacă ai nevoie de tratament suplimentar pentru a elimina celulele anormale.”

Un rezultat neclar

„Asta înseamnă că laboratorul nu a putut obține un rezultat din probă. Nu este nimic care să te îngrijoreze, dar e important să repeți testul cervical pentru a obține un rezultat precis.”

Ce înseamnă cu adevărat un rezultat anormal al testului Papanicolau?

„Celulele anormale înseamnă că ai modificări în celulele care acoperă colul uterin. Aceste schimbări nu sunt cancer și probabil vor reveni la normal de la sine”, spune dr. Walsh. „Cu toate acestea, în unele cazuri, dacă nu sunt tratate, aceste modificări se pot transformă în cancer în viitor.”

„Dacă se constată că tulpină HPV cu care ești infectată are un grad ridicat de a cauza cancer, medicul îți va face mai multe teste. Este important, totuși, să ne amintim că HPV este foarte comun și că majoritatea femeilor care au virusul nu dezvoltă cancer de col”, mai precizează medicul.

În cazul în care medicul tău decide că celulele anormale trebuie îndepărtate, va face acest lucru printr-o procedura simplă care îndepărtează țesutul afectat și necesită doar anestezie locală.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: