Va fi mama separată de copil? Se transmite Covid-19 prin intermediul laptelui matern? Răspunsul la aceste întrebări, dar și alte detalii la acest subiect le oferă pediatrul Vladimir Yagodkin.

Problema alăptării trebuie să fie decisă de mamă, în coordonare cu familia și cu lucrătorii medicali. Deși virusul nu a putut fi detectat în laptele matern al femeilor infectate cu COVID-19. La momentul actual, doar 6 mame din China au participat la studiu, aceste informații nu sunt suficiente pentru a trage concluzii definitive. Adică în prezent nu se știe sigur dacă COVID-19 poate fi transmis prin laptele matern.

Dacă starea mamei este ușoară și nu necesită spitalizare (în prezent sunt spitalizați doar pacienți grav bolnavi), OMS recomandă alăptarea. Dar este important, în același timp, să minimizați contactul cu copilul până la recuperare, înainte de a atinge copilul, spălați-vă bine mâinile și fața, comunicați cu el doar prin mască – pentru a nu infecta prin picături de salivă.

Dacă infecția mamei se desfășoară într-o formă gravă, ea este obligată să ia medicamente antivirale toxice sau antibiotice, sau să se adreseze la medici, la prima necesitate (spitalizarea este imposibilă, împreună cu bebelușul), alăptarea va trebui înlocuită temporar cu o formulă de lapte adaptată, pe care medicul pediatru o va sfătui. O altă opțiune pe care probabil o puteți lua în considerare acum, este să faceți rezerve de lapte matern și să le congelați pentru orice eventualitate (există pachete speciale pentru acest lucru, acestea sunt păstrate în mod convenabil în congelator). Apoi, dacă mama se îmbolnăvește, copilul va avea o sursă strategică de hrană.

Dar chiar și în cazul unei boli grave a mamei, ori de câte ori este posibil, este important să se mențină alăptarea. După recuperare, este important să reluați procesul de alăptare cât mai curând posibil.

Sursă: mel.fm

 

Distribuie articolul: