Programul FLEX, ajuns la cel de-al 27-lea an, este un program al Departamentului de Stat al SUA cu finanțare oferită de Guvernul SUA și este administrat de Consiliile Americane cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova. Bursa FLEX oferă elevilor selectați posibilitatea de a trăi cu o familie americană și de a studia într-o școală americană pentru anul universitar 2021-2022. Atât competiția, cât și participarea sunt gratuite.

Elevii din clasele 9, 10 și 11, care îndeplinesc următoarele criterii, sunt eligibili să participe la concurs în această toamnă:

  • au cetățenie moldovenească;
  • s-au născut între 1 ianuarie 2004 și 15 iulie 2006;
  • studiază limba engleză;
  • îndeplinesc cerințele pentru primirea vizei SUA;
  • nu au petrecut mai mult de 3 luni din ultimii cinci ani în S.U.A.
  • Elevii cu dizabilități născuți între 15 februarie 2003 și 15 iulie 2006 (clasa 8, 9,10,11,12) sunt, de asemenea, eligibili să participe la programul FLEX. Vom face aranjamente speciale pentru a testa elevii care au deficiențe de vedere, auz și alte dizabilități.

Processed with VSCO with a4 preset

„Pentru mine cred că cel mai important a fost mind set-ul oamenilor, pe care eu l-am adaptat aici la noi, în Moldova. Mie mi-a plăcut că oamenii sunt atât de liberi, atât de „care free”, sunt foarte „mind open”, își dau interesul să te integreze cât mai ușor în societatea și comunitatea lor”, ne-a spus Vlada Mangîr, absolventa programului FLEX.

VIDEO Despre procesul de aplicare la Programul FLEX 2021-2022 (în limba română) – CLICK AICI

Din motive de securitate legate de pandemia de coronavirus, testarea pentru anul 2021-22 va fi efectuată ONLINE. Solicitanții pot participa la procesul de aplicare din orice locație unde au acces la internet, utilizând fie un dispozitiv mobil, fie un computer.

Recrutarea FLEX va include în continuare trei runde riguroase de testare, chiar dacă participanții nu vor participa la testare fizic. Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada 1 septembrie – 15 octombrie. Include o cerere preliminară online și trei întrebări de eseu care trebuie trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicării online.

„În special mi-a atras atenția cât de deschiși sunt americanii și aceasta am observat în special în familia mea gazdă, care m-au primit cu brațele deschise, cu multă dragoste și m-au acceptat așa cum sunt eu cu tradițiile mele și cu cultura mea moldovenească”, mărturisește Luminița Chihai, absolventa programului FLEX.

„Fiind o persoană cu dizabilitate mă gândeam: cum o să mă descurc eu acolo peste ocean? Dorința a fost mai mai mare decât frica și mi-am zis că voi ajunge acolo unde mi-am dorit. Conta că nu trebuie să mă gândesc cum să ajung la bancă, la magazin și de la cine să cer ajutor. Mi-a plăcut mult că oamenii sunt receptivi și ajută. Am fost primită călduros, am fost primită ca o persoană obișnuită, nu ca la noi, aici, în Moldova, unde toți se uită la tine de parcă ești marțian venit de pe altă planetă. DA, am căpătat mai multă încredere în mine acolo”, declară Victoria Bodean, absolventa programului FLEX.

Solicitanții eligibili pot aplica aici: Discoverflex.org/apply

După depunerea cererii preliminare, studenții selectați vor fi invitați prin e-mailurile lor să participe la Runda II, care constă într-un test online de engleză. Acesta este un scurt test de engleză online de 15 minute, iar solicitanții vor primi invitația în termen de 24 de ore de la depunerea aplicării pentru prima rundă. Ei vor avea aproximativ 72 de ore pentru a finaliza acest test online de engleză, care este foarte scurt, doar 15 minute.

A treia și ultima rundă de testare va începe în noiembrie-decembrie. Runda III va include un interviu, alte trei întrebări eseu, un test amplu de engleză și aplicația propriu-zisă. Studenții care trec în această etapă vor fi contactați de către biroul American Councils din Chișinău cu mai multe detalii.

Dacă aveți întrebări despre program, vă rugăm să ne contactați la flex.md@americancouncils.org sau la pagina FLEX Moldova – Facebook. Sau consultați pagina Americancouncils.md/flex

P