Cu o valiză plină cu vise, încă pe când avea 15 ani, a plecat în căutarea experiențelor și cunoștințelor. Așa începe povestea tinerei Olga Bodrug, născută în localitatea Todirești, raionul Ungheni. Deși a plecat la studii în România, cu timpul, a ajuns să învețe la prestigioasa Școală de Guvernare și Serviciu Public George H. W. Bush, instituție amplasată în campusul Universității Texas A&M din Statele Unite.

În cadrul prestigioasei instituții americane, tânăra studiază, începând cu august 2019, un program de masterat în Relații Internaționale – Securitate Națională și Diplomație. Asta datorită bursei Fulbright, oferită de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, scrie news.ungheni.org.

Până a ajunge la Universitatea Texas A&M, Olga a parcurs un drum lung. S-a despărțit pentru prima dată de familie la 15 ani, când a decis să meargă la studii la un liceu de la Iași. Acolo a prins pofta de a evolua. Așa că, după absolvire, nu a stat mult pe gânduri și s-a înscris la o universitate de la București. A urmat mai multe stagii la Parlamentul României, Citibank și Banca Comercială Română. În timp ce interacționa cu managerii, clienții și turiștii de acolo, Olga a observat că trebuie să își îmbunătățească abilitățile de limbă engleză.

„Întrucât am învățat engleza singură, nu am avut cum să practic prea mult abilitățile de vorbire. Când îmi puneau turiștii întrebări, am observat o oarecare temere de a le răspunde, să nu pronunț greșit sau să nu redau greșit în engleză ceea ce vreau să zic”, și-a amintit tânăra.

Respectiv, a decis să aplice la bursele Erasmus. Așa a ajuns în Croația, la un program predat în limba engleză pentru un semestru.

„În timp ce învățam în Croația am avut oportunitatea de a participa la competiția globală de afaceri X-Culture. Am cooperat virtual timp de două luni cu studenți din Brazilia, Mexic, Taiwan, Grenada și Statele Unite, reușind să calific pentru prima dată Moldova (chiar și Croația, întrucât eram implicată în competiție ca student din Croația) pentru etapa finală a competiției desfășurată în Miami la Universitatea Johnson & Wales”, a povestit ea.

„Am fost impresionată de dimensiunea, tehnologia și profesorii de acolo, astfel că mi-am dorit să fiu studentă la o universitate americană într-o bună zi. Astfel, după ce m-am reîntors în România pentru ultimul an de licență, am căutat oportunități de a studia în Statele Unite ale Americii”, a adăugat tânăra.

Așadar, Olga a aplicat la programul de burse Fulbright Student Award, fiind una dintre cei 14 beneficiari.

„Fulbright mi-a oferit alegerea a patru universități americane. Când am văzut masterul pe care mi-l doream, la facultatea înființată de George Bush, nu mi-a venit să cred. Îmi amintesc că în copilărie urmăream des noutățile cu tatăl meu și că într-una dintre zile l-am întrebat despre George H. W. Bush. Cine ar fi crezut că, zece ani mai târziu, voi studia la instituția pe care a fondat-o?”, a menționat ea pentru news.ungheni.org.

La scurt timp după venirea în Statele Unite, a simțit că a făcut alegerea corectă: „Am găsit la facultatea lui Bush o comunitate minunată, datorită căreia nu am simțit că sunt peste ocean, la aproape 10.000 de kilometri departe de casă. Atât profesorii, cât și colegii și alți oameni din College Station. m-au susținut și mi-au fost ca o familie. Am fost invitată adesea la ei acasă la prânz, cină sau chiar de sărbători”.

După cinci luni de studenție în Texas, Olga spune că a evoluat mult pe plan profesional, dar și personal: „În primul meu semestru am avut parte de multe oportunități și experiențe grozave, cum ar fi șansa de a participa la evenimente unde am întâlnit personalități foarte importante, precum Robert Gates, fost secretar al Apărării al Statelor Unite; John Major, fost prim-ministru al Marii Britanii; Excelența Sa Winston Lord, fost ambasador al SUA în China; Excelența Sa Hans Klemm, fost ambasador al SUA în România, dar și Excelența sa Gina Abercrombie-Winstanley, fostă ambasadoare a SUA în Malta”.

Deși recunoaște că a fost un semestru dificil, recompensa a fost pe măsură, spune tânăra originară din Republica Moldova.

Între timp, a găsit asemănări dintre Texas și Republica Moldova: „Tradițiile sunt o componentă importantă a universității mele de aici, Texas A&M, și același lucru se poate spune și despre Moldova. Un alt punct comun este ospitalitatea. Aici toată lumea vrea să se asigure că studenții internaționali se vor simți bine primiți aici și că nu sunt neajutorați în momentul întâmpinării de dificultăți”.

La universitatea din Texas, Olga Bodrug este ambasadoarea culturală a Republicii Moldova. Poartă ie cu mândrie și povestește tinerilor adunați de prin toate colțurile lumii tradițiile și istoria țării în care s-a născut.

Distribuie articolul: