În timp ce unii pun la îndoială pericolele glutenului, alții încearcă să supraviețuiască eliminându-l din regimul alimentar. Cei care au o intoleranță la gluten, petrec zile întregi, explorând site-uri tematice și căutând produse pe rafturile magazinelor și urmând o dietă fără gluten.

Glutenul este o proteină vegetală care se găsește în cereale (orz, secară și grâu) și, prin urmare, în majoritatea produselor din făină, panificație și cofetărie. Potrivit medicilor endocrinologi, astfel de produse sunt foarte periculoase pentru pacienții celiaci: această boală autoimună afectează vilozitățile intestinale și nu permite absorbția completă a substanței.

Pentru a evita pătrunderea glutenului în organism, trebuie să cunoaștem clar de la ce alimente ar trebui să ne dezicem.

Mezeluri și salamuri 

Acestea includ cârnați, cârnați fierți, afumați și semi-afumați, șuncă, pateuri, etc. Glutenul se adaugă datorită proprietăților sale lipicioase, care conferă produsului formă și aspect frumos.

Semifabricate congelate

Pelimeni, mantâ, khinkali. Aluatul este de obicei făcut din făină de grâu sau făină de secară, iar glutenul ajută la împiedicarea destrămării cărnii.

Produse de panificație

Acestea includ paste, pâine, plăcinte, chifle, gogoși, covrigi, biscuiți, pâine din grâu, secară și făină de orz.

Sosuri

Pasta de tomate, ketchup, maioneza. Pentru a le oferi vâscozitate, se adaugă amidon, care conține proteine ​​vegetale.

Produsele de cofetărie

Acestea sunt biscuiți, prăjituri, produse de patiserie, ciocolată, dulciuri, turtă dulce, vafe, halva, gem, marshmallow, caramelă, brioșe. Fiecare produs conține fie făină de grâu sau de secară, fie amidon.

Sursă: marieclaire.ru