Gelozia cunoști și tu acest termen nu-i așa? Acest sentiment are în spate o emoție legată de teamă, de neîncredere în propria persoană, de abandon și de respingere. În doze mici, ea are și valențe pozitive, pentru că transmite partenerului mesajul „îmi pasă de tine”. Totuși, gelozia trebuie controlată și nu exagerată. În acest material îți spunem cum ar trebui să-ți gestionezi gelozia. 

Există mai multe modalități de a face față geloziei, iar acest lucru poate reprezenta atât o oportunitate de îmbunătățire personală, cât și raportat la cuplu.

Potrivit clinicaoananicolau.ro, gelozia este o experiență emoțională dureroasă, psihologii evoluționiști nu o consideră a fi o emoție ce trebuie reprimată. Aceștia o percep ca pe un semnal sau ca pe un apel de trezire referitor la o relație valoroasă care este în pericol și în cadrul căreia trebuie luate măsuri, pentru a recâștiga afecțiunea partenerului sau prietenului. Ca rezultat, gelozia este văzută ca o emoție necesară, pentru că ne ajută să păstram legături sociale.

Gelozia nu ne este sub control pe deplin. Aceasta este o emoție naturală, instinctivă, pe care fiecare dintre noi o simțim la un moment dat sau altul. Problema cu gelozia este că ascunde alte sentimente și atitudini, care sunt dureroase pentru noi și pentru cei mai apropiați de noi. 

Deci, iată 6 sfaturi care te vor ajuta să-ți controlezi gelozia într-o relație?

Fii atent/ă la ceea ce înseamnă gelozia ta pentru tine, nu pentru alții

Chiar dacă rezolvarea problemei este scopul final, se recomandă ca înainte de a încerca să scapi de gelozie odată pentru totdeauna, să încerci să înțelegi ce încearcă gelozia ta să-ți spună despre tine. Este important să faci acest lucru, deoarece atunci poți aborda problema ca o oportunitate de a rezolva problema reală care a provocat-o în primul rând. O modalitate de a face acest lucru este să îți pui următoarea întrebare: Ce problemă încearcă să rezolve gelozia mea?

Exprimă-ți sentimentele la momenul potrivit

O altă modalitate de a face față geloziei este să vorbești cu partenerul/a despre cum te simți și de ce. Gelozia ta poate trece neobservată dacă iubitul sau iubita ta nu este cu adevărat conștient/ă de ceea ce simți în legătură cu anumite situații. Este recomandat ca atunci când abordezi subiectul geloziei să nu arăți că ești nervos/oasă sau anxios/oasă. Încearcă să găsești momentul potrivit pentru a purta o conversație practică. 

Concentrează-te pe abilitățile și trăsăturile tale pozitive

Să uiți de defecte și să te concentrezi asupra trăsăturilor tale pozitive te pot ajuta să îți îmbunătățelti stima de sine. Acest lucru, la rândul său, te va ajuta să nu îți proiectezi nesiguranțele asupra partenerului/ei, ceea ce ar putea agrava lucrurile. 

Gândește-te de două ori înainte de a acționa

Conform andreearaicu.ro, este foarte comun ca, atunci când oamenii încep să se simtă geloși pe ceva sau pe cineva, vocea lor interioară să îi determine să ia măsuri pentru a rezolva problema. Acest lucru se concretizează adesea în acțiuni impulsive care nu vor rezolva absolut nimic. Reacții impulsive îți pot face partenerul/a să se închidă în el/ea cu privire la gândurile și sentimentele sale, ceea ce poate crea un ciclu vicios prin înrăutățirea stării tale de neîncredere și gelozie.

Învață să discuți problemele într-un mod sănătos, astfel încât lucrurile să nu se înrăutățească

Gelozia poate fi groaznic de greu de gestionat dacă ești o persoană care tinde să comunice într-un mod nesănătos. Acesta este motivul pentru care este atât de important să acorzi atenție sănătății fizice, emoționale și mentale dacă ai această problemă.  Ține minte: dacă partenerul tău nu îți oferă motive reale de a fi gelos/oasă, poate ești doar obișnuit/ă să fii gelos/oasă.

Ține-ți imaginația sub control

Probabil știi deja că imaginația noastră tinde să ne ducă la niște stări dezlănțuite, imprevizibile. Dacă te simți supărat/ă sau gelos/oasă, imaginația ta poate alimenta aceste sentimente și, mai mult, să îți provoace gânduri care nu au nicio legătură cu realitatea.

Distribuie articolul: