Frica este o emoţie veche, de când lumea. Dacă strămoşii noştri se temeau de întuneric şi de tunete, astăzi, fricile sunt pe măsura vremurilor pe care le trăim. Oamenii au de la frici obișnuite, la cele mai ciudate, cert este faptul că aceste trăiri sunt reale și ne pot schimba sau chiar afecta viața.

Ce ar fi viața fără frică, de unde vine și de ce nu putem trăi fără de ea? La toate aceste întrebări ne-a răspuns psihologul Maxim Orîndaș.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Maxim Orîndaş (@maximorindas)

Maxim, mulțumesc încă o dată pentru că ai acceptat să ne oferi acest interviu. Nu pot începe fără să te întreb de ce ai ales să te faci psiholog? De unde vine pasiunea aceasta?

Probabil că psihologia m-a ales pe mine. Nu am avut momente în care să fiu ferm convins că vreau să devin psiholog. Uneori mă gândesc că anxietatea mea a fost cea care a influențat alegerea, dar nu toți cei care sunt anxioși își doresc să devină psihologi. 🙂  Pot, însă, sigur spune, că într-o zi m-a interesat omul, ce, cum și de ce gândește și de ce se comportă într-un anumit fel?

 Și acum să vorbim despre frică? Cred că multe lucruri am mai face, dacă nu am simți această stare… Ce este frica și de unde apare?

Ai dreptate, am fi făcut multe, dar nu mult timp, pentru că fără frică nu am supraviețui.

„Frica este una din cele 6 emoții de bază ale omului (fericirea, tristețea, frica, furia, surprinderea și dezgustul) și ține de mecanismul de supraviețuire. Ea apare în situații percepute ca periculoase, cu scopul de a mobiliza organismul, pentru a face față acelui pericol.

Aici trebuie să fim atenți și să înțelegem în ce moment frica se transformă în anxietate și ce impact poate avea aceasta. Diferența dintre frică și anxietate este că prima e o reacție la un pericol real, pe când a doua e o reacție la un pericol imaginar sau un posibil pericol.”

Să ne imaginăm că doi oameni trec un pod. Unul e relaxat, iar altul e paralizat de frică, pentru că sub picioarele lui este un mare hău. De ce unui om îi este frică de înălțime, iar celuilalt nu?

E firesc să-ți fie frică, dacă viața îți este pusă în pericol. Ambii simt frica, doar că unul a reușit s-o depășească, iar la altul s-a transformat în anxietate. Cel ce trece podul fără frică, cu siguranță, a avut experiențe pozitive, ce l-au ajutat să înțeleagă că poate depăși posibilul pericol. Ei bine, contează și alte aspecte, precum: genetica, experiențele timpurii, modelul comportamental al părinților și temperamentul.”

Care sunt cele mai frecvente frici pe care le au oamenii?

 „Am putea face top 3 frici fundamentale:

  1. Frica de moarte
  2. Frica de eșec
  3. Frica de abandon

Toate trei răspund de supraviețuirea noastră.”

Există vreo diferență între frică și fobie?

„Sigur. Frica presupune o reacție a organismului la un pericol real, pe când fobia este reacția acută a organismului față de un obiect sau situație care în imaginația persoanei îi pune viața în pericol.”

Există fobii (să le zicem fondate) și fobii stupide. De exemplu, plutofobia este frica de bogăție. Și există multe alte fobii stupide cum ar fi: fobia de idei, de virgine, de căsătorie etc. …  Acestea de unde vin? Au explicații logice?

„Fobia apare atunci când noi interpretăm situația drept periculoasă și are scopul să ne apere pe viitor. În spatele oricărei fobii este un sens. Pentru unii aceste fobii sunt ciudate, pentru alții importante. Din categoria celor mai ciudate fobii ar mai fi:

  • Telefobia – frica de a primi sau a face apeluri
  • Fobofobia – frica de a avea o fobie
  • Nomofobia – frica de a rămâne fără telefon
  • Xantofobia – frica de culoarea galbenă
  • Heliofobia – frica de lumina soarelui.

Cu siguranță, cândva acestea au avut o explicație logică, însă, cu timpul aceasta a dispărut și a rămas doar efectul. De exemplu: frica de culoarea galbenă la o persoană a pornit atunci, când mama sa fiind pe patul de moarte era îmbrăcată în haine de culoare galbenă și respectiv, toate asocierile cu această culoare o duceau mereu cu gândul la acel moment tragic din viață.”

Cum depășim frica? Există anumite exerciții recomandate?

„Dacă vorbim de o „frică sănătoasă”, unde există un pericol real și avem un comportament de apărare/ supraviețuire,  atunci  e ok, corpul a făcut toată treaba (exemplu: fugi când un câine vrea să te atace). Dacă vorbim de o frică imaginară sau anxietate, avem nevoie de noi experiențe, să întărim comportamente funcționale (care ne ajută), să lucrăm și asupra interpretării corecte a informației, prin restructurarea cognitivă (de la credințe iraționale la cele raționale)”, ne-a povestit psihologul Maxim Orîndaș.

Maxim Orîndaș este foarte activ pe pagina sa de Instagram, acolo vorbește pe diferite teme utile și oferă multe informații: maximorindas.

Distribuie articolul: