‌Compoziția corporală este un termen folosit adesea de medici și profesioniștii din domeniul sănătății. Se referă la procentul de grăsime, oase și mușchi din corpul tău. Medicii folosesc compoziția corporală pentru a vedea dacă ai o greutate sănătoasă pentru corpul tău individual.

De ce este importantă compoziția corpului?

Compoziția corporală este un termen universal folosit în industria sănătății și fitnessului. Medicii folosesc compoziția corporală pentru a afla ce procent din greutatea corporală este grăsime. Nu este vorba de estetică, acest lucru îi ajută să afle nivelul tău de sănătate. Compoziția corporală este importantă pentru că altcineva poate avea aceeași înălțime și greutate ca tine, dar ar putea avea mai multă grăsime corporală și mai puțini mușchi. Acest lucru ar putea duce la diferite probleme de sănătate la ei.

Cântarul poate fi amăgitor, el nu spune cât de mult din corp este format din grăsime și masă musculară. Dar evaluarea compoziției corporale te poate ajuta să clarifici acest lucru. Compoziția corporală mai sănătoasă este mai puțină grăsime și mai multă masă musculară. Prea multă grăsime corporală poate duce la riscuri precum cancer, diabet, boli de inimă și alte probleme de sănătate.

Corpul tău este format din apă, proteine, grăsimi și minerale. Există două tipuri de grăsime în corpul tău.

Grăsimea esențială. Acest tip de grăsime se află în oase, ficat, rinichi, intestine și mușchi. Grăsimea din aceste locuri este necesară pentru ca organismul să funcționeze normal. ‌

Grăsimea stocată. Aceasta se găsește în țesutul adipos. Acest tip de grăsime este folosit ca energie pentru corpul tău. Îți izolează și amortizează corpul. Îți înconjoară organele și se află chiar sub piele. Ea poate fi dăunătoare sănătății și poate duce la boli cronice (sau chiar fatale). Printre ele se numără diabetul zaharat, obezitatea, insuficiența cardiacă, ateroscleroza, hepatosteatoza.

Verificarea compoziției corpului îți permite să cunoști schimbările în grăsimea corporală și masa musculară. Dacă fluctuează cantitatea de mișcare (exerciții fizice planificate – antrenamente, ori mișcare simplă de zi cu zi), dar greutatea ta rămâne aceeași pe cântar, compoziția internă a corpului s-ar fi putut modifica.

Deosebirea de indicele de masă corporală

Când te gândești la compoziția corporală, ar putea veni în minte indicele de masă corporală (IMC). Dar IMC nu măsoară grăsimea corporală. Există o serie de IMC sănătoase până la nesănătoase. Cu toate acestea, IMC spune doar raportul dintre greutatea și înălțimea ta, deci nu este un instrument incredibil de precis pentru a afla dacă ești la un nivel sănătos sau nu.

Determinarea compoziției corporale

Pentru a afla care este procentul de grăsime corporală, un profesionist din domeniul sănătății ar putea folosi măsurarea pliurilor cutanate pentru a măsura grăsimea stocată. Cu toate acestea, există și alte modalități mai precise de a vă măsura compoziția corpului.‌

Cântărirea sub apă. Când este sub apă, țesutul tău slab se scufundă, iar grăsimea plutește. Greutatea ta subacvatică ajută la estimarea a câtă masă de grăsime ai. Aceasta este o metodă foarte precisă de a determina compoziția corporală. Dar necesită echipament special.

Adipometria cu ultrasunete. Această tehnică implică măsurarea stratului de grăsime printr-o tehnică bazată pe ultrasunete, în mai multe puncte ale corpului. Ulterior, valoarea procentului de grăsime se obține cu ajutorul unui software special.

Scanarea DXA / DEXA. Folosește tehnologia cu raze X pentru a scana corpul și oferă o evaluare detaliată a masei musculare și a masei adipoase. În plus, arată exact unde sunt depozitate grăsimile și mușchii în corp. O scanare DEXA va face diferența între grăsimea subcutanată și cea viscerală.

Impedanță bioelectrică. Această analiză trimite curenți electrici prin corpul tău. Apoi măsoară viteza cu care se deplasează. Este cea mai ieftină metodă de măsurare a grăsimii corporale, după măsurarea pliurilor cutanate. Cu toate acestea, acuratețea depinde de mulți factori. Cel mai bine este pentru a monitoriza schimbările în grăsimea corporală. ‌

Potrivit Jurnalului American de Nutriție Clinică, există procente de grăsime corporală sănătoasă în funcție de vârsta ta. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, femeile ar trebui să urmărească 21% până la 32% din grăsimea corporală. Bărbații ar trebui să aibă 8% până la 19%. Pentru persoanele între 40 și 59 de ani, femeile ar trebui să scadă între 23% și 33%, iar bărbații ar trebui să scadă în jur de 11% până la 21%. Între 60 și 79 de ani, femeile ar trebui să aibă 24% până la 35% grăsime corporală, iar bărbații ar trebui să aibă 13% până la 24%.

Femeile au în mod natural un procent de grăsime corporală mai mare decât bărbații. De asemenea, grăsimea lor corporală va crește în mod natural pe măsură ce îmbătrânesc.

Slab nu înseamnă neapărat sănătos

A fi slab nu reduce automat riscurile pentru sănătate. Unele persoane nu au multă grăsime subcutanată, dar pot avea mai multă grăsime viscerală, împreună cu puțină masă musculară. De multe ori nu se pot vedea la fel de bine riscurile pentru sănătate, deoarece, spre deosebire de grăsimea subcutanată, grăsimea viscerală nu poate fi măsurată la fel de ușor, deci rămâne adesea nedetectată. Un echilibru sănătos între grăsime și mușchi este o componentă esențială a sănătății pe termen lung. Așadar, indiferent de ce greutate ai ca scop, principalul țel pentru o sănătate mai bună ar trebui să fie un procentaj adecvat de grăsime și mușchi bine dezvoltați.

Distribuie articolul: