Pe 27 septembrie te așteptăm în Parcul Valea Morilor (la scări), la ora 17:00, pentru a alerga cu noi și a susține cauza #RacefortheCure. Suntem una dintre cele 27 de echipe care s-au alăturat inițiativei Run Pink Moldova, iar asta ne dă și mai multă încredere în comunitatea de femei active EA.md. Dacă nu poți alerga cu noi și deoarece avem în curând o aniversare, ne-am propus să venim în sprijinul direct la 10 femei care au fost recent operate de cancer mamar.

Vom dona 10 chituri de asistență pentru perioada post-operatorie a femeilor care luptă cu cancerul mamar. Iată ce conțin acestea.

Set Run Pink pentru recuperarea post-operatorie:

1. Perna – creată pentru ca să suporte brațul după intervenție.
2. Minge fizioterapeutică – prin exerciții simple și repetitive grație cărora se recupereaza mai ușor mobilitatea brațului.
3. Bandă elastică pentru a face exerciții pentru brațe.
4. Sac recipient pentru sistemul de drenaj.
5. Ghid pentru exerciții și sfaturi utile – conține un set de exerciții care se pot face după intervenția chirurgicală pe sân.
6. Mască din stofă, reutilizabilă.

Acest set a fost creat de echipa Run Pink Moldova, în consultație cu medic fizioterapeut și medic mamolog din Chișinău. Am discutat cu medic oncolog mamolog Natalia Manea despre importanța acestor exerciții în recuperarea pacientelor după operația pe sân.

DONEAZĂ AICI.

Exercițiile de recuperare post-operatorie în cancerul mamar:

„Primul lucru care trebui știut este că fiecare pacientă se comportă individual, precum si modalitatea de recuperare este influențată și de medicamente, cât și de radioterapie și de alți factori. Orice activitate fizică în această perioadă, din proprie inițiativă, este contraindicată. Recuperarea trebuie să fie efectuată în conformitate cu recomandările medicului fizioterapeut și kinetoterapeutul. Cea mai invazivă operație care poate crea probleme în recuperare este mastectomia, deoarece este mare ca volum, se înlătură tot sânul, cât și ganglionii limfatici din zona axială. Avem complicații post operatorii care pot afecta și axila, dar și întreaga mână. Radioterapia la fel poate deteriora sistemul limfatic și duce la limfostază, la fel tratamentul cu anumite medicamente chimioterapeutic are ca efect advers afectarea terminațiunilor nervoase, ce duc la polineuropatii (senzații de durere, amorțeală, furnicături”, spune Natalia Manea.

Natalia Manea, doctor oncolog-mamolog

Exercițiile se vor face doar la indicația medicului kineto-terapeut

„Dureri, senzații de amorțeală, tulburări senzoriale și motorii, limitarea mișcărilor în articulații sunt printre cele mai frecvente complicații. Următoarea etapă de recuperare este foarte delicată, de lungă durată și dificilă și e important să fie începută chiar de pe patul spitalului, asistată de kinetoterapeut, ca să evite o limfostază sau alte urmări. Medicii vor recomanda exerciții speciale și mișcări. Toată activitatea fizică este permisă doar după cicatrizarea completă a plăgii și numai cu medicul curant. În multe cazuri, pacienta învață de la zero cum să miște mâna, articuleze și să facă diverse exerciții cu mâna. Acestea trebuie să fie efectuate cu ambele mâini. În cazul limfostazei se va purta și bandaj de comprese pentru a diminua efectul acesteia. Se fac exerciții de respirație profundă, pentru a exersa mușchii cutiei toracice. Toate exercițiile de fac prin mișcări lente și controlate.

La fel se fac exerciții de coordonare motorie, de strângere și eliberare a unei mingi elastice, de exemplu. Pacienta poate bate tobele pe podea sau răsuci un prosop – sunt foarte simple. Sau exerciții de forță cu banda elastică. Uneori se recomandă și exerciții pentru spate. Foarte importante sunt exercițiile de oxigenare, la aer liber, plimbări lungi, de munte pentru recuperarea mișcărolor mușchilor post operator. Doar cu avizul medicului curant se pot practica exercițiile în apă sau chiar înotul – se poate recupera foarte bine pacienta, însă doar cu acordul medicului curant. Acestea vor asigura o recuperare eficientă a pacientei”, ne-a mai spus Natalia Manea, doctor oncolog-mamolog.