Cine a trecut prin Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” o ține minte și pe Ana Iacovlevna. Sau pe o „Ana Iacovlevna” a sa, cu tot ce poate să lase în inima și personalitatea unui copil prima învățătoare. Actrița și interpreta Aliona Triboi și-a adus aminte de anii de școală cu multă nostalgie și ne-a spus despre cea mai importantă lecție de viață care i-a rămas de la dascălul care i-a marcat copilăria. 

Severă la lecții și glumeață în pauze

„Am fost foarte emoționată când am mers în clasa întâi la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”. Prima mea învățătoare se numea Ana Iacovlevna și era o doamnă care își ținea orele în clasa cu numărul 57 de la primul etaj. Era chiar la începutul coridorului. Purta un coc elegant în vârful capului și avea un aspect foarte îngrijit, costum cu fustă lungă și manșete și guler alb. Așa venea zilnic. Avea grijă de noi ca de niște puișori, mereu organiza cu noi diverse sărbători, matinee, însă la ore era destul de severă. În pauze însă glumea mereu cu noi”, își amintește cu drag Aliona Triboi, solista trupei Provincialii.

Disciplina, acuratețea și încă ceva

„Uneori, în copiii mai neastâmpărați mai zbura și câte o bucată de cretă, ca să le capteze atenția. De la ea însă am învățat disciplina, acuratețea în stilul vestimentar și respectul cuvântului dat. Dumneaei ne-a învățat că nu trebuie să încălcăm promisiunea niciodată: gândul trebuie să coincidă cu vorba, iar vorba trebuie să coincidă cu fapta! Am iubit-o toți enorm!”, ne-a confirmat artista, plină de nostalgie, în cadrul campaniei #Primameainvatatoare.

Vocația este cea care dă tonul

Ruxanda Gâlcă, fiica Alionei Triboi și a lui Ghenadie Gâlcă

„Mi-aș dori enorm de mult să avem parte de profesori cu vocație, care iubesc copiii și știu să le capteze atenția cu disciplina lor. Dar în același timp care să fie și suficient de severi și să ceară cunoștințe și implicare din partea copiilor. Se pare că Dumnezeu ne iubește și a făcut în așa fel încât să o întâlnim pe Doamna Maria Dolghii, prima profesoara a Ruxandei, o doamnă deosebit de activă și sufletistă. Speram ca ele să fie un tandem bun, să asimilăm cunoștințele ușor și vesel și să avem parte cu toții de emoții pozitive”, a mai declarat Aliona, care în acest an, la 1 septembrie, o va duce pe micuța Ruxanda în clasa întâi.

Aliona Triboi, alături de fiica Ruxanda

Distribuie articolul: