Unul dintre principalele criterii după care asociem un vin cu mâncarea este aroma. Sommelier Anastasia Sărătură ne spune cu ce vom asocia Pistilul de Fructe de Criuleni, un preparat cu potențial de certificare cu Denumire de origine protejată, cu vinurile Zonei cu indicație geografică „Valul lui Traian”. Pornim de la aroma de agrișe, fructe preponderent prezente în peltea.

„Avem aici pistil de agrișe, și nu simplu: sunt albe și agrișe roșii. De asemenea agrișele sunt notele principale într-un Sauvignon Blanc. Ai știut de asta? Și dacă ne gândim la asocierea după arome, vom opta pentru un vin alb cu arome de agrișe, care s-ar asocia armonios cu niște produse care tot conțin agrișe. Pistilul de agrișe de la Criuleni și e o asociere perfectă cu Sauvignon Blanc de la Sălcuța, un vin produs în Zona cu IGP „Valul lui Traian”. Vinăria Săcuța produce și vinuri demiseci care ar fi tot o asociere foarte bună cu aceste pistiluri, așa o combinație dulce – acrișoară”, ne mai spune profa de vin.

Nu uitați, aroma e primul indicator în asocierea corectă a vinurilor cu mâncarea sau gustările, iar combinațiile care țin cont de originea geografică sunt încurajate.

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.