Cătălina Oboroc are 20 de ani este studentă la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne și se pregătește să devină ofiţeră de urmărire penală. Chiar dacă este abia în anul II, tânăra are o viziune clară asupra traseului său profesional, iar prioritatea numărul unu este să devină o specialistă sută la sută integră, neafectată, sub nicio formă, de corupție.

Tânăra face parte din grupul voluntarilor anticorupție constituit de Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul PNUD Moldova. Ea afirmă că s-a implicat pentru a contribui la diminuarea corupției, care începe încă de pe băncile școlii, de la copiat. Examenele care se apropie pot deveni pentru elevi și studenți un prim test de integritate personală, crede ea.

„Elevii intră în perioada examenelor care este una destul de dificilă, cu multe emoţii. Eu aș vrea să le spun că emoțiile nu ar trebui să le afecteze personalitatea şi să îi determine să caute metode mai ușoare ca să susțină examenele, care, de fapt, sunt niște lecții de viață. Sunt sigură că fiecare dintre noi poate să treacă peste ele cu succes fără corupție și acele căi ilegale care ar ușura susținerea examenelor, tezelor, bacalaureatului”, spune tânăra.

Cătălina a decis încă din clasele primare că va deveni poliţistă, dar că i-a luat ceva timp să aleagă specializarea. Ea afirmă că se asociază pe deplin cu viitoarea profesie, iar asta o va ajuta să devină o bună specialistă în domeniu. „Când ai interes, motivaţie, lucrurile merg mult mai uşor”. Cu referire la corupţie, susţine că cei care admit astfel de cazuri compromit imaginea întregii instituţii sau a domeniului în care activează. „Eu cred că sunt foarte mulţi ofiţeri, subofiţeri integri. Eu sunt sigură că am să reuşesc să rămân integră”, afirmă ea.

Grupul de voluntari anticorupţie din care face parte Cătălina va organiza şi desfăşura pe parcursul anului curent mai multe activităţi inovative de reducere a corupţiei și promovare a integrității.  Cu sprijinul PNUD, ei vor elabora propriile platforme şi idei de comunicare prin care să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul – practici care generează corupţia în învăţământ.

Activitatea se înscrie în proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul, care se desfăşoară în perioada 2019-2021, contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, de implementare eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Voluntarii anticorupţie vor organiza sesiuni de informare, jocuri tematice, flash-moburi, teatru social și alte activităţi. Totodată, voluntarii vor participa alături de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) în desfășurarea unor activități de prevenire a corupției pentru publicul larg.

Distribuie articolul: