Siguranța are un preț. Retragerea celor 23 de tone de „banane periculoase” din comerț a stârnit incertitudine în opinia publică. Deși autoritățile responsabile de siguranța alimentelor afirmă că efectuează peste 500 de teste anual pentru a depista eventuale nereguli, consumatorii trebuie să aibă încredere sau să facă propriile verificări. Cu toate acestea, un test de laborator poate costa până la 2000 de lei și poate dura până la 72 de ore. Despre utilitatea și riscurile pesticidelor au discutat invitații emisiunii Moldova Gândește LIVE în ediția din 8 mai.

Rezultatul depistării reziduurilor de pesticid “Clorpirifos” în lotul de banane importate din Ecuador a fost obținut în urma unui control anual planificat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„Planificarea se face la sfârșit de an, anul acesta de exemplu, sunt planificate 550 de probe pentru determinare reziduurilor de pesticide, circa 290 de origine autohtonă și 260 de import. În general, probele se prelevează în funcție de riscuri. Ne străduim să acoperim cât mai mulți agenți economici, de aceea putem preleva o singură probă de la un producător. (…)Operatorul primește un buletin de analiză ca să ne asigurăm că produsele ajunse pe masa consumatorilor sun bune pentru consum”, a declarat Marina Dintiu, șefa Secției monitorizare a siguranței alimentelor de origine non animală, ANSA.

Cât despre proveniența pesticidului, Marina Dentiu a menționat că acesta este utilizat pentru protejarea bananelor:

„De obicei, pesticidul acesta vine din pungile în care sunt introduse bananele.Acestea sunt impregnate cu clorpirifos, ca pe parcursul transportării care poate dura mai multe de o lună să fie protejate. Nu toate țările și nu toți importatorii folosesc acest pesticid, sunt diferite pesticide care protejează produsele de factorii din exterior, mediu înconjurători sau dăunători”.

Prin urmare, ANSA nu verifică fiecare producător și nici fiecare lot, iar probele se prelevă aleatoriu. Respectiv, responsabilitatea revine operatorului și există  mai multe acte care pot demonstra calitatea produselor.

„Certificatul de calitate pe care trebuie să-l aibă orice producător sau importator care arată corespunderea cu legislația națională. Deci practic asta este arma consumatorului”, a menționat șefa Secției Sănătate nutrițională și a copiilor, ANSP, Maria-Victoria Racu.

Or, consumatorii pot cere producătorului sau agentului economic actele care confirmă acest lucru.

 „Sunteți în drept să solicitați de la comerciant un raport de încercări, un certificat de calitate care confirmă că produsele pe care le comercializează nu prezintă risc pentru sănătate. Acte care prezintă calitatea. Dacă sunt produse de import puteți solicita fie certificat de calitate, fie de conformitate, declarații, certificat de sănătate, însă comerciantul trebuie să se asigure că produsele pe care le comercializează nu prezintă risc pentru sănătate”, a punctat Marina Dentiu.

O altă soluție ar fi testele de laborator care ar confirma concentrația de pesticide, dar este una costisitoare.

„Ați putea să vă adresați la laborator, însă consumatorii trebuie să fie conștienți că vor trebuie să suporte cheltuielile pentru investigațiile de laborator. Depinde câte reziduiri de pesticide se investighează: un singur pesticid sau metoda multi reziduală, variază, dar poate ajunge până la 2000 de lei”, a spus reprezentanta ANSA.

În plus e nevoie și de 72 de ore de așteptare a rezultatelor.

„Determinarea rezidurilor de pesticide este un proces complex și când raportul este neconform, laboratorul retestează a doua oară proba pentru a avea un rezultat sigur. Adică, când rezultatul este conform, testarea poate dura 48 de ore, iar când este neconform, mai durează încă o încercare pentru validarea primului rezultat”, a punctat Dentiu.

 

Distribuie articolul: