Imediat după încheierea Festivalului „Mai dulce”, Nata Albot și-a făcut bagajele și a plecat în China, acolo unde a fost invitată pentru a fi premiată pentru cartea sa de bucate „Moldova din bucătăria mamei mele” sau „Eat like Moldovan”. De câteva zile, jurnalista descoperă cultura chineză și gustă din cele mai apetisante delicii locale. Toate în cadrul celei de-a 22-a ediții „Gourmand World Cook Book Awards”.

„Un „Oscar” în lumea creatorilor de cărți de bucate și vin” – anume așa descrie Nata Albot evenimentul la care participă. Pe parcursul a trei zile, autoarea „Eat like Moldovans” a avut ocazia să cunoască zeci de autori veniți din toate colțurile pământului și să împărtășească experiențe culinare cu cei mai iscusiți Chefi.

Citește și: „Moldova din Bucătăria mamei mele” va avea o a doua ediție. Nata Albot, despre lucrul la a doua carte culinară (Video)

Pe continentul asiatic, pentru a face cunoscută bucătăria, dar și vinurile moldovenești, Nata Albot nu a mers de una singură, ci alături de buna sa prietenă, Viorica Nagacevschi. Împreună au reușit să promoveze micul nostru colțișor de plai și să atragă aici oameni care au auzit pentru prima dată de Moldova.

„Am cărat bannere prin avioane, lăzi de vinuri între etaje, suvenire, bomboane, migdale, gheață. Toate pentru ca peticul acesta de pământ să rămână în memoria unor oameni necunoscuți, ambasadori ai țărilor lor în gastronomie, vin și turism. Fiecare vine aici și crede că ce-i al lui e cel mai bun. Încearcă și convinge-i să facă un loc și pentru țara ta în inima lor”, menționează jurnalista în cea mai recentă postare de pe rețelele de socializare, acolo unde apare în timpul prezentării cărții premiate astăzi.

„Trebuie să recunosc, urăsc competițiile. Pentru că niciodată în viața mea nu am câștigat niciun concurs: nici la loterie, nici la Miss Școala 36, nici la “Haideți fetelor”, nici la baschet, nici la oratorie. De-a lungul anilor m-am ales cu un soi de fobie față de concursuri. Pentru că nu am noroc la a le câștiga. Tot timpul se găsea cineva mai bun. Iar eu mă consolam cu gândul că eu tot reușesc să obțin ce vreu, numai că trebuie mult de roghit. La Gourmand World Cook Book Awards m-am înregistrat dintr-o naivitate, cu speranța că aș putea măcar trece de preselecție, unde participă sute de cărți, ca să ajung la eveniment și să pot vedea cu ochii mei ce e asta. Nu banii și nu regaliile contează, ci experiența și relațiile pe care ți le poți face în asemenea evenimente.”

18788613_10212912660440420_1098895622_n

„Cartea mea de bucate e prima pentru mine și sigur e loc de mai bine. Dar locul III pentru East European cuisine este mai mult decât mă așteptam eu, după toate concursurile mele eșuate. Dar ce prietenii, colaborări și oportunități s-au înfiripat aici – asta e cea mai mare victorie! Vreau să vă încurajez pe toți care aveți vise mari și vi se par prea greu de atins, să nu ascultați de nimeni, să mizați pe oameni care împărtășesc crezul vostru,să munciți mult și cu pasiune, să îndrăzniți și să nu uitați să fiți recunoscători pentru orice victorie, dar și orice eșec. Mulțumesc părinților mei, Viorica Nagacevschi, pentru muncă voluntară în folosul patriei, tuturor celor care au contribuit ca să pot azi să îmi văd un vis împlinit”, a scris Nata Albot după premiere.

18763263_10212913457580348_260407331_n

Iată și alte imagini din cadrul celor trei zile de „Gourmand World Cook Book Awards”:

Foto, Video: Instagram.com