Îți place interpretul spaniol Julio Iglesias, dar vrei să știi mai multe detalii din biografia lui și cariera sa artistică? Dacă da, atunci această carte e pentru tine. Cartea a apărut la editura RAO din București, în anul 2008 și a fost tradusă din limba spaniolă de Gabriela Ristea. În original, autobiografia sa, e „ Entre el cielo y el infierno ” a fost publicată în 1981.

Actualmente, Julio Iglesias este cel mai de succes interpret spaniol. A fost un fotbalist de succes, dar în urma unui grav accident de mașină, a fost nevoit să renunțe la sportul preferat în favoarea muzicii.  O melodie bine-cunoscută și apreciată este Nathalie.

În autobiografie, îndrăgitul interpret spaniol povestește cu lux de amănunte detalii din viața sa, cum a influențat gravul accident de mașină soarta lui mai departe, pasiuena pentru muzică, scepticismul părinților în ceea ce privește cariesa sa muzicală, concertele la nivel itnernațional unde bieltele erau vândute imediat.

Fragmente din carte:

Ca un iepure

Îmi aduc aminte mereu de înțepătura aceea. Cred că este cel mai dureros și mai înspăimântător moemtn din viața mea, momentul în care simți mai-mult-decât-oricând-că-ești-un-nimic, simți deopotrivă teroarea unui copil și a unui animal neajutorat.

Te vezi, dintr-o dată, ca un biet iepuraș, când eu mă gândeam că eram un sportiv care avea să devină celebru, un tip de aproape douăzeci de ani,care stătea însă acolo, primind acea lovitură de pumnal… Eram un băiat hiperputernic, superputernic, care sărea în lungime, în înălțime, unul dintre cei mai buni sportivi pe care-i avusese liceul meu. Eram un sportiv complet. Un atlet din cap până-n picioare, iar acel lichid lent pătrudnea în mine, cel care stăteam cu capul plecat ca un iepure, ca un taur, ca o oaie ce urmează a fi sacrificat la abator.

Am ajuns la clinică paraplegic, paralizat de la brâu în jos. Nu mă mai puteam mișca. Când voiam să urinez, trebuia să mi se puna sonda. „Blocaj zero”, acesta era diagnosticul meu clinic.

Compresiunea medulară totală era o chestiune de ore. „Poate că va trăi”, dar se putea să-mi petrec viața ca un neputincios. Trebuia, deci, să mă operez, pentru că, dacă operația nu avea loc cât mai repede cu putință – neîntârziat! –, compresiunea avea să-mi distrugă rând pe rând toți nervii, o dată pentru totdeauna. Aveam să fiu o păpușă stricată, nimic mai mult.

 O biată chitară

[…]

Într-o zi, tata, care este atât de aproape de mine, oricât de departe s-ar afla, mă vede cântând la chitară, în timp ce la televizor se transmite Festivalul de la San Remo. Și, deodată, îi spun ceva care îl lasă fără grai. Asta se întâmpla prin februarie. Cine ar fi crezut?

– Într-o zi voi cânta la Festivalul de la San Remo, iar tu o să mă vezi, tată.

Am spus-o din inimă, din adâncul inimii mele, unde probabil că încolțise deja germenele pasiunii pentru muzică. Eu mă simțeam atașat doar de ceea ce numeam stilul „guateque”: Elvis, muzica folk și dansurile în care partenerii se lipesc unul de altul.

[…]

Cântam!

Nu erau cântecele mele, învățam piesele de la radio, de pe discurile pe care le primeam uneori sau din ce vedeam la televizor. Da, îmi aduc aminte că instrumentul meu, chitara, era o greutate care îmi apăsa pieptul, iar eu, cum nu aveam o mobilitate prea mare a corpului și nici măcar a brațelor, o susțineam cu greu, dar mă descurcam. O țineam astfel, în sus, cu partea cu greu, dar mă descurcam. Era mai puțin ortodox, dar o făceam.

Și vine Eurovisionul. De această dată, îi spun mamei, stând cu chitara la piept, în acea noapte plină de emoții, încă în alb-negru:

– Într-o bună zi mă vei vedea pe mine acolo, mamă, mă vei vedea la Eurovision.

 Se naște cântărețul.

Prima melodie compusă de interpretul spaniol este La vida siguie igual. Interpretul spaniol Julio Iglesias își încântă admiratorii mereu. Iar la fiecare 30 de secunde se difuzează o piesă de-a sa la câte un post de radio, undeva în lume.

Amintim că în anul 2012, Julio Iglesias a concertat la Chișinău. Evenimentul din Moldova face  parte din turneul său internaţional „World Tour 2012”.

Care e interpetul tău preferat? Biografia cărui interpret ori formație ai vrea să o citești?

 

Sursa imaginilor: emag.ro, youtube.com