Ideea mocnește în mințile oamenilor de aproape o sută de ani. Nimeni altul decât Winston Churchill și-a imaginat o alternativă la producția tradițională de carne când a scris în 1931: „Vom scăpa de absurditatea creșterii unui pui întreg pentru a mânca pieptul sau aripa, prin creșterea acestor părți separat într-un mediu adecvat”.

Exemplul de păsări de curte al lui Churchill s-ar dovedi profetic, deoarece primul restaurant care a servit carne crescută în laborator a ales pui într-un trio de preparate eșantion. Servită pe o chiflă cu ceapă verde și susan, învelită în aluat foietaj filo și piure de fasole neagră sau acoperită cu o vafă crocantă de arțar cu condimente și sos iute, carnea cultivată în laborator și-a făcut debutul culinar în Singapore, pe Robertson Quay.

Până acum, Singapore este singurul în producerea de mostre comestibile din ceea ce se numește acum carne cultivată și crescută din celule animale. Dezvoltat de startup-ul american Eat Just, eșantionul de mâncare servit la Club 1880 costă aproximativ 23 USD.

Astăzi, alte țări sunt pregătite – deși la scară mică – să se alăture experienței, așteaptă aprobarea de reglementare. Cel puțin 24 de țări au companii care dezvoltă carne de cultură. În SUA, câțiva factori accelerează inevitabilul debut în restaurante în căutarea unor alimente mai sănătoase și mai sustenabile. Unul este că guvernul SUA a investit milioane în cercetare pentru câteva centre academice selectate pentru a crește celulele de carne. Există promisiunea de a reproduce carnea de vită, pui, porc și fructele de mare, dar și alte bunuri consumabile. Un altul este cererea în creștere pentru alternative de proteine.

Consumatorii trebuie doar să se uite la creșterea recentă a imitațiilor cărnii pe bază de plante, care se găsește pe scară largă în magazinele alimentare și în meniurile restaurantelor, pentru a fi martorii cererii în creștere pentru alternative la carnea tradițională.

Până la 31 iulie 2021, vânzările de proteine ​​din plante au crescut cu 11%, alimentate de o creștere cu 43% a numărului de gospodării care cumpără alternative la carne.

Carnea cultivată este diferită de produse precum burgerii vegetali sau chiftelele pe bază de plante. Este adevărată carne de animale fără sacrificare, spun oameni de știință precum David Kaplan, dr., președintele Departamentului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea Tufts din Boston, care se numără printre centrele americane care conduc acest domeniu. Tufts a primit un grant de 10 milioane de dolari pe 5 ani de la Departamentul de Agricultură al SUA în 2021 pentru a dezvolta carne cultivată. Alte centre majore care lucrează la carnea cultivată includ Universitatea din California-Davis și Universitatea din California din Los Angeles. Kaplan explică că producția de masă ia o singură celulă de la un animal, extrasă cu un ac fie din mușchi sau din alt țesut sau recoltată din ouăle unui animal, pentru a începe o linie celulară.

Poate lua sfârșit foamea în lume, datorită invenției?

Ambițiile pentru carnea de cultură sunt nobile. Hrănirea celor flămânzi și subnutriți este un obiectiv important pe termen lung cu carne cultivată, spune Joan Salge Blake, EdD, dietetician și educator înregistrat la Universitatea Boston din Massachusetts.

„Problema este că trebuie să hrănim lumea. Acest tip de proteine ​​cultivate este o soluție interesantă. Trebuie să hrănim 10 miliarde de oameni până în 2050”.

Dar ea spune că succesul cărnii și fructelor de mare cultivate, cel puțin la consumatorul american, se va reduce nu la probleme societale precum sustenabilitatea și sănătatea, ci la cele personale: va avea gust bun și va fi accesibil?

„Motorul nr. 1 al motivului pentru care americanii aleg un aliment sau o băutură este gustul”, spune Salge Blake. „Al doilea lucru este prețul”. Și, odată cu creșterea actuală a inflației, ea anticipează că presiunea asupra bugetelor pentru alimente ale familiei va persista.

Deci, cum are această nouă carne? Kaplan spune că prima iterație a cărnii va fi probabil un hibrid – carne cultivată amestecată cu carne pe bază de plante pentru a îmbunătăți aroma și textura și pentru a reduce costurile.

De ce carnea „adevărată” are nevoie de ajutor, din punct de vedere al gustului? Deoarece carnea cultivată este crescută din celule, grăsimile potențial dăunătoare ar putea fi eliminate la nivel de celule. Ceea ce este grozav din punct de vedere al sănătății, dar nu din punctul de vedere al ideii că „grăsimea înseamnă aromă”.

Și, ca și în cazul majorității alimentelor, compromisurile pentru a face ceva să aibă un gust mai bun sau a prelungi perioada de valabilitate pot însemna compromiterea acelor beneficii pentru sănătate.

„Nu cred că aceste proteine ​​de cultură alternative vor învinge vreodată fripturile și hamburgerii tradiționali”, spune Salge Blake.

Distribuie articolul: