Fie că o faci dimineața sau seara, dușul este un act de igienă, dar și de bunăstare, motiv pentru care am rămas uluiți când diverși experți în cosmetică și îngrijire a pielii ne-au explicat greșelile pe care le facem la duș. Dar și cum ne afectează pielea.

1. Duș de două ori pe zi
Ne avertizează de la MD Perricone. „A face duș de șase până la opt ori pe săptămână este o cifră mai mult decât adecvată pentru o igiena corporală adecvată. Făcând-o mai des, ne poate determina să tragem și să eliminăm excesiv anumite componente care sunt necesare pentru o sănătate bună a pielii”, spune Raquel González, cosmetolog și director de formare la Perricone MD. Prin urmare, dacă sunteți dintre cei care fac duș dimineața și seara, țineți cont de faptul că distrugem acizii grași esențiali care protejează hidratarea pielii. În același timp, vom elimina toate bacteriile bune care ne apără de microbi.

2. Nu folosiți săpun adecvat
„Săpunurile care sunt completate cu ingrediente hrănitoare sau hidratante, precum untul de shea, sunt întotdeauna recomandate pentru a se asigura că procesul de curățare nu compromite pielea”, explică Ana Yuste, șef de formare la Aromatherapy Associates. Utilizarea unui alt tip de săpun poate fi prea agresivă cu pielea, distrugând și bacteriile bune și dăunând barierei de protecție a pielii.

3. Ai grijă cu buretele
Cel mai bine este să faci duș cu mâinile fără a folosi un burete deoarece, datorită umidității pe care o acumulează, sunt o sursă de bacterii și mucegai. Dar dacă vă place senzația de bureți, „cele cu plasă sunt mai bune, deoarece nu acumulează umezeală”, spune Estefanía Nieto, director tehnic al firmei Omorovicza. „Cele de origine vegetală și alte formate ar trebui schimbate regulat sau chiar fierte în apă la fiecare 7-10 zile dacă materialul cu care sunt realizate o permite”.

4. Folosești apă foarte fierbinte
Fii cu ochii pe temperatura apei pentru că nu ești Mama Dragonilor și oricât de cald ți-ar plăcea, nu este bună pentru pielea ta. Apa foarte fierbinte poate irita și uscă, deoarece spală lipidele din bariera protectoare a pielii. Este ca atunci când speli vasele cu apă fierbinte pentru a îndepărta mai bine grăsimea. „Este întotdeauna recomandabil să folosiți apă călduță. Suficient de fierbinte pentru a topi anumite impurități, dar nu atât de fierbinte încât să îndepărteze substanțele care sunt bune pentru piele”, conchide Elisabeth San Gregorio, director tehnic Medik8.

5. Folosiți cremă hidratantă după duș
Este unul dintre subiectele de frumusețe la care încă eșuăm din cauza lenei sau a grabei, dar nu trebuie să ratezi ocazia de a aplica crema hidratantă după duș. „Este convenabil să aplicăm o cremă hidratantă după spălare pentru a restabili nivelul de lipide pe care este posibil să le fi pierdut, pentru a echilibra pH-ul pielii și pentru a asigura hidratarea”, explică Bella Hurtado, director tehnic Boutijour.

Ești conștient că ai căzut în vreuna dintre aceste erori? Am luat deja act pentru ca pielea corpului nostru să nu sufere din cauza dușurilor noastre, ci dimpotrivă.