Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat, totodată fiind unicul cancer care poate fi prevenit. Pe măsura trecerii anilor, în care ne expunem la soare, riscul de a dezvolta un melanom crește. Totuși, chiar dacă nu petrec zile întregi la solar sau la plajă, oricine este supus riscului de a dezvolta un melanom. În cele mai recente postări pe Instagram, specialista în dermatologie, dr. Irina Batîr a explicat care este riscul de a face această formă de cancer, de ce este absolut necesar să atragem atenția formei sau culorii alunițelor, cum să le examinăm, dar și când trebuie să ne adresăm unui specialist. 

Dr. Irina Batîr se arată îngrijorată de faptul că la noi, pacienții nu sunt suficient de informați și ezită să se adreseze specialistului atunci când apare o problemă la nivelul pielii:

„În momentul ce ne apare o formațiune pe piele, dacă am face un consult la medicul dermatolog, am putea depista această leziune într-un stadiu incipient și am putea să o lichidăm sau să facem o incizie chirurgicală la timp pentru a preveni complicațiile sau metastazarea acestei leziuni”.

Care este riscul unei persoane de a dezvolta melanom

„Oricine poate să facă melanom. Orice persoană este în grupa de risc, dar sunt persoane care au un grad de risc mai sporit. Acele persoane au un tip de piele mai deschis, culoarea la păr mai deschisă, care sunt fotosensibile, care nu se bronzează ci deodată se „ard” atunci când se expun la soare. Sunt persoane care au o predispoziție genetică: au multe alunițe pe corp sau au pe cineva în familie care are un istoric de melanom. La fel, sunt persoanele care se expun mult razelor ultraviolete. O cauză pot fi acele arsuri solare pe care le facem până la vârsta de 15 ani, în perioada de adult ar putea fi un trigger de dezvoltare a melanomului”.

Specialista ne mai recomandă să fim mai atenți cu expunerea la soare și să mergem pentru un control profilactic la medicul dermatolog, pentru a face o dermatoscopie informativă și a descoperi în ce grup de risc ne aflăm și dacă alunițele pe care le avem sunt benigne sau au un risc de malignizare.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Dr. Irina Batir (@dr.irinabatir)

Ulterior, dr. Irina Batîr a dezvăluit cum să ne analizăm acasă alunițele

Aluniţele(nevii) sunt comune. Majoritatea adulţilor au măcar câţiva nevi. De obicei, adulţii cu tenul deschis au un număr mai mare. Pot avea între 10 şi 40 leziuni nevice. Acest lucru este normal.

Este normal să existe pe corp între 10-40 aluniţe până la vârsta adultă. Ele se vor mări pe măsură ce copilul/adolescentul va creşte. Unele aluniţe se vor închide la culoare, iar altele se vor deschide. Aceste modificări sunt de aşteptat şi rar pot constitui un semn de melanom, cel mai grav cancer cutanat.

Ȋn mod obişnuit, aluniţele sunt de culoare roz, bronz sau maro. Pot fi plane sau elevate, de formă rotund- ovalară.

Majoritatea aluniţelor nu sunt periculoase. Aluniţele predispuse să se transforme în cancer cutanat, sunt cele care arată diferit de cele existente pe piele sau primele apărute după 25 ani.

În cazul alunițelor sau petelor care pot fi periculoase, trebuie să ții cont de o serie de aspecte când faci autoexaminarea, pentru a știi dacă este cazul să mergi la dermatolog. Acestea sunt:

  • A – Asimetrie. Când o jumătate sau o parte de aluniță este diferită de restul.
  • B – Bordură. O margine este neregulată, scobită sau prost definită.
  • C – Culoare. Alunița sau pată are mai multe nuanțe, care variază de la o zonă la alta. Nuanțele pot fi de maro, negru, roșu sau chiar alb.
  • D – Diametru. Atunci când alunița sau pata își schimbă dimensiunea într-o perioadă scurtă de timp. Melanomul este de obicei mai mare de 6 mm.
  • E – Evoluție. O aluniță sau o pată are un aspect atipic față de restul şi își schimbă mărimea, forma sau culoarea.

Mai multe detalii în video:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Dr. Irina Batir (@dr.irinabatir)

Sursa: Instagram / dr. Irina Batîr

Citește și: Ingredientele cosmetice pe care să nu le combini niciodată, potrivit medicului dermatolog Irina Batîr