Câți dintre voi au revenit de la supermarket și au început să dezinfecteze produsele pe care le-ați procurat? Se pare că nu există nicio dovadă că virusul se poate transmite prin alimente. Cel mai mare risc atunci când cumperi produse alimentare este legat de faptul că în magazin te afli în preajma altor persoane, explică Andreearaicu.ro, iar teama de COVID-19 naște tot felul de probleme și de întrebări. 

Așa că nu, nu-i de mirare că sunt oameni care se gândesc să lase timp de trei zile în garaj sau în portbagaj produsele alimentare cumpărate, de teamă să nu se infecteze cu coronavirusul aflat pe suprafața ambalajelor. Dar este inutil și ridicol, scrie Science Alert.

Mitul fals al „carantinei alimentelor”

Pe lângă faptul că metoda amintită implică riscuri pentru siguranța produselor, este și rețeta pentru un dezastru, subliniază site-ul citat. Acesta idee a „carantinei alimentelor” pornește, totuși, de la un adevăr științific, pentru că se știe că rezistența virusului se reduce la aproximativ opt ore în condițiile de temperatura mai mare, cum este cea din casă. Însă această premisă presupune că toate magazinele alimentare sunt infestate și simpla atingere a produselor te-ar îmbolnăvi, ceea ce este complet fals.

Și atunci, se pune întrebarea: Chiar trebuie să dezinfectezi toate cutiile și pungile alimentelor? Răspunde Donald Schaffner, microbiolog și expert în siguranță alimentelor la Universitatea Rutgers: „Cred că un asemenea sfat nu are nicio baza științifică. Dacă te temi că suprafață ambalajelor produselor alimentare ar putea fi contaminată, îți sugerez să te speli pe mâini sau să le stropești cu dezinfectant înainte de a atinge orice aliment pe care l-ai scos din aceste ambalaje. Și ghici ce, spălarea mâinilor înainte de a mânca este cel mai bun obicei, chiar și când nu ne aflăm într-o pandemie!”.

Totodată, Schaffner demontează încă un mit: spălarea produselor cu săpun.

Săpunul nu trebuie în niciun caz folosit pentru a spală produsele alimentare, pentru că poate provoca amețeli, dureri de cap și diaree dacă este ingerat, chiar și într-o cantitate mică, atrage atenția expertul. Recomandările științifice, inclusiv cele emise de FDA (Food and Drug Administration), susțin spălarea insistentă cu apă rece a fructelor și legumelor proaspete.

Pungile refolosibile sunt riscante?

Multe persoane folosesc pungile reutilizabile pentru că sunt mai practice și pot fi spălate periodic. Teoretic, este posibil ca o astfel de pungă să fie contaminată cu noul coronavirus în timp ce te afli într-un magazin alimentar, însă cel mai mare pericol cu care te poți confrunta când te afli la cumpărături este că o altă persoană din incintă să fie bolnavă de COVID-19. Donald Schaffner recomandă să-ți ții pungile reutilizabile în mașină, ca să le poți avea la îndemână atunci când mergi la cumpărături. Dacă te temi că acestea ar putea fi contaminate, atunci le poți spăla la mașină, la temperatura maximă. Spală-te bine pe mâini după ce ai scos toate cumpărăturile din pungi, lucru indicat și înainte de pandemie.

Ce poți să faci pentru a reduce riscul la cumpărături?

Multe magazine oferă la intrare dezinfectant și curăță la intervale regulate rafturile, banda de la casierie și coșurile de cumpărături. Schaffner îți recomandă, totodată, să-ți faci de acasă o listă cu produsele pe care le cumperi ca să te miști mai eficient printre rafturi și să reduci timpul petrecut în magazin. Nu uia să păstrezi distanța față de celelalte persoane (minimum 1,8 metri, precizează Schaffner), iar dacă există dezinfectant la ieșire, nu ezita să-l folosești. Dacă nu, ai grijă să ai o sticluță în mașină sau în geantă și să o folosești înainte de a pune cumpărăturile în portbagaj. Repetă procedura acasă după ce ai închis ușa și spală-te bine pe mâini după ce ai dus pungile refolosibile înapoi în mașină, recomandă expertul.

Sursa: Andreearaicu.ro