Pasiunea lui Andrei Cojușnean este mai puternică decât orice catastrofă naturală. Cultivă niște culturi care cer îngrijire specială, nu sunt tocmai longevive - mai degrabă fragile și capricioase. Asta, în condițiile în care moldovenii nu au dezvoltată cultura consumului de salate. Atunci de ce o face? Pentru că își dorește un meniu calitativ în orice casă din Moldova, iar asta e posibil numai dacă ni se furnizează produse calitative și proaspete. Îl ajută în toate părinții. Tata se ocupă de prelucrarea solului,  de pregătirea pentru sădirea plantelor și de irigare. Mama ajută cu producerea materialului săditor și ambalarea salatelor.

Andrei, povestește-ne cum ai ajuns să crești salate. Și…de ce salate?

„Le-am îndrăgit în anul 2009, pe când făceam stagiere agricolă în Elveția. Până atunci, aceste plante îmi erau necunoscute. Interesul meu pentru ele a crescut în momentul în care am aflat câte vitamine și minerale conțin, astăzi greu de găsit în produsele alimentare, deoarece industria alimentară este împânzită de alimente semifabricate sau fabricate prin metode mai puțin naturale. Atunci m-am gândit să cresc salate calitative în Republica Moldova. Știam că nu le avem pe piață. Eram conștient că profitul nu va fi foarte mare din cauza numărului foarte redus de consumatori permanenți de salate proaspete. Oricum, mi-am dorit foarte mult sa le cultiv și mi-am îndeplinit dorința. Prima recoltă am obținut-o în anul 2014. Am pornit afacerea de unul singur, căci toți erau sceptici. Nu credeau că e o afacere profitabilă. Adevărul e că nu avem încă un preț accesibil pentru toți consumatorii, căci cheltuielile de producere sunt mari. Produsele noastre pot fi mai scumpe decât cele de import.” 1958302_708862932526404_2607147041401951247_n

Știu că îngrijești o plantație de 2,2 ha pe care cultivați 7 tipuri de salate, broccoli, fenchel și ridiche daikon. Care din ele sunt cele mai dificile?

„Eisbergsalat este un tip de salată slab rezistentă la temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius. Cea mai bună recoltă obținem în prima decadă a lunii iunie și în a doua decadă a lunii septembrie, până la început de octombrie. Vara înregistrăm pierderi mari, avem nevoie de un sistem bun de irigare și un curent de aer ușor care să usuce roua de pe frunzele salatei. Excesul de umezeală provoacă boli și arsuri solare.”

10636222_680064178739613_1703094382556009367_n

Fii sincer cu mine, la cât de multe bătăi de cap îți dau aceste salate, recurgi la îngrășăminte chimice sau tehnologii mai puțin ecologice?

„Produsele noastre sunt cultivate conform tehnologiei pe  care o folosesc elvețienii. Nu sunt produse eco, dar folosim metode ecologice ca să luptăm cu dăunătorii. Instalăm capcane cu feromoni – capcane colorate de care se lipesc insectele dăunătoare. Avem un lac în apropierea câmpului nostru din care beau apă foarte multe păsări. Aceste păsări se hrănesc cu insecte și omizi de pe câmpul nostru. De multe ori, însă, aceste păsări ne provoacă daune pentru că le plac plantele abia sădite.”

1655976_692874230791941_5841846376258050220_n

De unde provin soiurile cultivate și în ce perioadă a anului putem găsi salatele pe rafturile din magazine? Le găsim cumva și în piețe?

„Soiurile pe care le cultivăm astăzi pe câmpurile noastre sunt aduse din Elveția și alte țări europene. Avem câteva procurate în Moldova, dar aici nu avem un mare sortimente de semințe de salate și broccoli.  În piețe nu veți găsi produsele noastre, căci salatele se cer a fi transportate și depozitate doar la rece, pe rafturi speciale. Sunt ușor perisabile. Le comercializăm începând cu a doua jumătate a lunii mai, până în luna octombrie, uneori până în noiembrie. Salatele sunt produse de sezon, care se cultivă doar în perioada caldă a anului, în sere, solarii sau pe câmp deschis. Iarna se cer încălzite serele, de aceea e costisitor să le cultivi atunci.”

După câte mi-ai povestit, mă întreb acum un lucru: cum te descurci pe caniculă? 

„Cu părere de rău, pentru culturile noastre canicula din ultima perioadă e o adevărată catastrofă. A distrus aproape în întregime plantele de broccoli și salatele, deși am irigat îndeajuns. Razele soarelui au ars frunza și au ofilit-o.”

20597147_907923272708353_1670654036000097662_n

Canicula din acest an mi-a provocat cea mai mare pagubă din ultimii 4 ani, de când am început cultivarea salatelor. Din cauza temperaturilor ridicate au pierit câteva mii de salate mature, gata pentru recoltare și câteva mii de plante de broccoli. Pe temperaturi înalte, broccoli capătă un aspect deloc estetic, respectiv  necomercial. Devine practic imposibil de vândut. De asemenea, temperaturile ridicate din aceasta perioadă au distrus și putin peste 10 mii de plante abia sădite, care au cedat în fața arșiței. Vorbind în bani, pierderile se ridică la câteva zeci de mii de lei.”

Și te dai bătut în asemenea condiții? Poate pui capăt afacerii? Nu sunt meteorolog, nici specialist în problemele de mediu, dar se topesc ghețarii, încălzirea globală ia avânt. Mă tem că verile vor deveni tot mai fierbinți.

„Agricultura a avut dintotdeauna pierderi considerabile, dacă e să o comparăm cu alte domenii de activitate. Misiunea noastră este să asigurăm populația Republicii Moldova cu produse calitative, indiferent de provocările cu care ne ciocnim. Trebuie să contribuim cu toții la securitatea alimentară a țării, deoarece criza alimentară este mai periculoasă decât criza economică.”