Profesia de pedagog este una dintre cele mai nobile profesii. Ce poate fi mai frumos decât să te dedici elevilor și să le oferi toate cunoștințele tale? Astăzi vă prezentăm povestea Lilianei Sprîncean – profesoară de muzică, care a lăsat localitatea de baștină, iar acum are o mulțime de elevi din toate colțurile lumii. 

A învățat muzică de la cei mai buni

S-a născut în Glodeni, a absolvit Colegiul de muzică și pedagogie din Bălți catedra vioară, având ca profesor pe Mihail Ținman. A luat cursuri particulare de vioară la renumitul profesor G. Ambrosov, șef de catedră la instrumente clasice(vioară) Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, a fost colegă de școală cu David Oistrah la școala de muzica P. Stolearskiy.

Fiind studentă a cântat în orchestra simfonică condusă de Pavel Goia și în orchestra de instrumente populare condusă de Ion Dascăl.  După studii a revenit la baștină, în Glodeni, unde timp de 20 de ani a predat la școala muzicală fiind responsabilă de catedra coarde și a cântat în orchestra folclorică „TARAF”, condus pe atunci de viitorul său soț, Tudor Sprîncean.

Profesoara de vioară Liliana Sprîncean, care mai bine de 20 de ani este stabilită la Atena. Este omul care „reproduce” succese mai bine de un deceniu, oferind cursuri particulare de vioară, copiilor de diferite vârste.

Poporul elen are o zicală: „Ce dascăl vei avea, acele buchii vei învăța”. Liliana Sprîncean fiind descedenta unor profesori cu renume a reușit să-și croiască o carieră și un nume, dar și să pregătească discipoli de care se mândrește și își amintește cu duioșie, nostalgie, dar și cu o notă de tristețe, de anii de activitate în școală, de colegi, de timpurile de altă dată…

Profesoara instruiește elevi de toate vârstele

La școală, copiii m-au iubit foarte mult și până în prezent țin legătura cu ei. Una din primele mele eleve este Budeci Lilia, directoarea școlii muzicale din Glodeni. O altă elevă de-a mea este Domenti Oxana, ambasadoare în Geneva. Mă copleșește o mare bucurie când îmi aduc aminte de elevii mei care au ajuns oameni importanți și totodată oameni de care se mândrește o țară întreagă.

Copiii sunt foarte diferiți, nu toți, bunăoară, continuă să învețe, unii abandonează după câteva încercări dar cine dorește cu adevărat, reușește.

Mulți copii au trecut prin mâinile mele, moldoveni, ruși, armeni, albanezi, georgieni, greci. Un băiat de origine armeană a studiat cu mine timp de 4 ani. La un moment dat a părăsit orele, iar după 10 ani s-a întors din nou pentru a continua să studieze vioara. Aveam ca elevă și o bunică în vârstă de 72 de ani, care visase să cânte la vioară toată viața ei, așa că m-am angajat să-i ofer posibilitatea de a-și realiza visul. Prin urmare, pot spune că elevii mei sunt între vârsta de la 7 până peste 72 de ani. Îmi place foarte mult meseria de profesor, simt fiecare copil, îi dau toată căldura și sunt răsplătită cu aceeași dragoste.”, dezvăluie profesoara.

Și în anul acesta după mulți ani de muncă, depunere de suflet și forțe a „cules” o mare bucurie.  unul din elevii săi, student la conservatorul din Atena a obținut nota 10 la examenul de vioară.

Un pedagog bun este apreciat în orice țară.

Liliana Sprîncean a decis să plece în Atena și chiar dacă începutul a fost greu, datorită talentului și dedicației sale pentru muzică, a reușit să devină apreciată de elevi din diferite colțuri ale lumii. 

„M-am gândit mult înainte de a lua decizia de a pleca. Îmi era foarte greu să-mi las familia. Dar nici așa nu se mai putea de trăit. Trebuia să sacrific multe, riscul era mare dar, din moment ce nu mai trăiam în prezent trebuia să mă renasc pentru ei, pentru copiii mei. În așa momente, când soarta are o întorsătură abuzivă e o binecuvântare să mai ai speranțe și încredere într-un viitor promițător. Nu a fost ușor, am luptat cu multe greutăți și obstacole. Toate au trecut și nu mai contează. În final am de spus doar că sunt foarte recunoscătoare acestei țări în care trăiesc și activez, pentru oportunitățile pe care mi le-a oferit.”, povestește Liliana Sprîncean.

„Planuri speciale de viitor nu am, îmi doresc nepotul și copii mei să fie fericiți și să-și găsească rostul lor în viață. Personal voi munci în continuare să dezvolt muzicieni buni care îmi vor continua meseria.”

Interviu realizat de Svetlana Lisagor Vergis.