Prinț moștenitor până de curând, Charles a devenit rege al Marii Britanii în clipa în care mama lui a încetat din viață. Potrivit unei vechi legi britanice, care spune că, citez, “Regele nu moare niciodată”, statutul de suveran al Regatului Unit se transmite instantaneu. Soția lui, Camilla, a devenit automat Regină în același moment.

Liz Truss, premierul Marii Britanii:Astăzi, coroana trece mai departe, așa cum s-a întâmplat în peste 1000 de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru șef de stat, Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea. Îi oferim loialitatea și devotamentul nostru, așa cum și mama lui a oferit atât de multe către atât de mulți oameni.

Prințul de Wales a ales numele regal Charles al III-lea, deși mai poartă alte trei prenume din care putea să aleagă: Philip Arthur George. La 73 de ani, regele Charles al III-a devine, astfel, cel mai în vârstă moștenitor al coroanei britanice care urcă pe tron.

Aşa cum o cere protocolul, în primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles este proclamat oficial rege. Asta – la Palatul St. James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare, din care fac parte parlamentari proeminenţi, înalţi funcţionari publici, precum şi Lordul primar al Londrei.

Ceremonia oficială de încoronare va avea loc peste câteva luni, pentru a nu se suprapune cu perioada de doliu în cinstea Reginei Elisabeta a II-a.

Liz Truss: “Odată cu trecerea în neființă a celei de-a doua epoci elizabetane, deschidem ușile unei noi ere în istoria țării noastre mărețe. Așa cum și-ar fi dorit Maiestatea sa, cu ajutorul cuvintelor «Dumnezeu să-l apere pe Rege»”.

Deși acum este moștenitorul tronului, prințul William nu este și prinț de Wales. Dar a moștenit celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Iar soția lui, Catherine, va fi cunoscută drept Ducesa de Cornwall.

Pe de altă parte, copiii lui Harry și ai lui Meghan Markle – Archie și Lilibet – au urcat o treaptă pe scara succesiunii și, potrivit regulilor instituite în 1917 de regele Edward, au devenit prinți și pot folosi și titulatura “Alteță Regală”. Bunicul lor, regele Charles al III-lea este un susținător declarat al unei Case Regale cu mai puțini membri și ar putea să le retragă totuși aceste titluri.

Distribuie articolul: