Indiferent că este savurată la primele ore ale dimineții pentru un „bonus“ de energie, după-amiază sau seara, când multitudinea sarcinilor nu ne lasă să ațipim, cafeaua face parte din rutina zilnică a multora dintre noi. O ceașcă de cafea după trezire este, probabil, cel mai natural obicei posibil, dar și o plăcere reconfortantă. Totuși, există anumite momente când nu este indicat să o consumăm. 

Cunoștințele noastre despre cafea se înmulțesc pe zi ce trece, astfel că învățăm tot mai multe despre beneficiile acestei băuturi, dar și despre riscurile consumului ei. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind a doua cea mai consumată, după apă, poate și pentru că este atât de versatilă (de la cafea simplă, precum espresso, la rețete mai complexe, cum ar fi cappuccino), potrivit impact.ro

Zilnic, în cele patru colțuri ale lumii se consumă peste 1,6 miliarde de căni cu cafea. Totuși, multe persoane își pun întrebarea: „Să beau cafea sau să renunț la ea?“. Acest lucru se întâmplă în special în momentul în care realizează că au devenit dependente de această băutură energizantă.

Atrași de mirosurile îmbietoare și de combinații de arome în reclamele pe care le vedem zilnic, mulți dintre noi ajung „tributari“ cafelei, pornind de la gândul să o încerce.

Consumată fără zahăr, cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care se numără, potrivit unor studii recente, și un risc mai scăzut de moarte timpurie. De asemenea, este bogată în antioxidanți, magneziu și crom și poate ajuta la echilibrarea indexului glicemic și al secreției de insulină.

Totuși, consumată în cantități mari și în anumite momente din zi, cafeaua poate influența apariția bolilor cardiovasculare, poate afecta somnul și ne poate face nervoși și anxioși. Un alt obicei nesănătos îl reprezintă consumul acesteia imediat după trezire, fapt ce conduce la perturbarea ritmurilor biologice naturale ale organismului.

pinterest

Renunță la obicei în acest interval

Faci parte din categoria persoanelor matinale? Atunci cu siguranță au existat și zile în are ai simțit că ai neapărată nevoie de o cafea pentru a te ridica din pat. Cu sau fără lapte, mulți împătimiți ai cafelei apasă butonul și servesc cafeaua chiar înainte de a-și face rutina de îngrijire.

Dacă te-ai regăsit și tu în exemplul de mai sus, ei bine, ar trebui să știi că acest obicei nu este unul tocmai fericit. Potrivit medicilor neurologi, dacă acest tabiet are loc între orele 8 și 9 dimineața, el nu te ajută să îți intri în formă mai repede, așa cum, probabil, te așteptai.

Specialiștii susțin că un hormon cheie al organismului – cortizonul – care stimulează vigilența și capacitatea de concentrare, atinge nivelul maxim în intervalul orar menționat, fapt pentru cei care consumă cafea înainte de 9:30 își cresc inutil nivelul de stres al organismului.

  • Unul din cele mai importante principii ale farmacologiei este să utilizezi un medicament atunci când organismul are nevoie de el. În caz contrar, există riscul să dezvoltăm toleranţă la un medicament administrat în aceeaşi doză“, atrage atenția Steven Miller, neurolog la Universitatea Serviciilor de Ştiinţe ale Sănătăţii din Bethesda, Maryland, SUA, autorul unui studiu de specialitate pe această temă.

Cofeina crește nivelul cortizolului, numit și „hormonului stresului“, oferind o senzație de stres și anxietate.

  • Imediat după ce ne trezim, nivelul cortizolului este la un nivel de vârf, acesta fiind și modul în care ritmul circadian ne semnalează că trebuie să ne trezim. Cofeina din cafea este, de asemenea, recunoscută pentru faptul că poate crește nivelul cortizolului“, spune nutriționistul Amanda Maucere, potrivit wellandgood.com.

De asemenea, cafeaua nu ar trebui consumată cu mai puțin de 6 ore înainte de culcare, pentru că te va ține treaz/ă până în zori.

Sursa: impact.ro

Distribuie articolul: