În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul endocrinolog de la Invitro Diagnostics, Evelina Bostan, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți dintre voi vor găsi răspunsurile pe care le caută.

„Când am nevoie să merg la endocrinolog? Ce simptome ar trebui să mă pună în gardă?”

„Noi toți cunoaștem că sistemul endocrin reglează absolut toate funcțiile din organismul uman și în mare parte multe organe. Atunci când apar niște simptome și devin mai manifeste într-o perioadă de timp, deja trebuie să fiți alertați și să vă adresați unui endocrinolog. Cel mai des noi întâlnim așa patologii endocrine cum ar fi diabetul zaharat care este plasat pe locul întâi.

Simptomele cele mai dese sau care să vă pună în gardă sunt o scădere în pondere, transpirații, o emotivitate, un miros neplăcut al urinei sau din aerul expirat.

O altă afecțiune tipică endocrină este și afecțiunea glandei tiroide. Deseori este o scădere de funcție sau o funcție exagerată a tiroidei. Se întâmplă cazuri când au loc și modificări de structură când apar diferite formațiuni și noduli la nivel de tiroidă.

Simptomele cel mai des întâlnite în așa cazuri sunt: oboseală cronică, somnolență, părul devine mai fragil, mai uscat, unghiile la fel. Poate să fie o emotivitate sporită, o scădere în greutate sau dimpotrivă o adăugare în pondere. Edeme periferice, edeme la față, mâini, picioare. O tendință spre constipație sau dimpotrivă o diaree. Având așa simptome este totuși necesar să vă adresați medicului endocrinolog.

Cât de des să vă adresați unui medic? De dorit ar fi, o dată la doi ani, însă sunt situații sau grupuri de oameni când consultația unui medic endocrinolog se va face mai des”

Vezi și: Motivele creșterii excesive a părului pe față și corp, explicate de medicul endocrinolog, Evelina Bostan (Video)

P