Mihai a fost unul din acei copii care sunt așteptați îndelung de părinți, timp de mulți-mulți ani. Povestea lui începe ca multele de acest gen: „din cauza unei erori medicale”. Abia în sala de nașteri, Elena a aflat că băiatul ei are o problemă: mânuța stângă nu s-a dezvoltat normal.

„A fost un șoc pentru mine, dar mi-am acceptat copilul așa cum este. Indiferent de orice, este al meu! Mihai ar fi avut ambele mânuțe dacă n-ar fi fost acea zi nefastă când cineva, undeva a greșit. Pe când eram însărcinată în câteva săptămâni, exact în perioada când se forma corpul lui Mihai, mi s-a administrat o perfuzie. Urmările au fost groaznice. Mi-a fost afectat sistemul nervos central și timp de o săptămână am avut mâna amorțită, paralizată, n-o puteam mișca deloc. Când l-am născut pe Mihai și l-am văzut atât de plăpând și neajutorat, cu o bucățică de mână lipsă, intuiția mi-a spus că anume atunci, în acea săptămână și din cauza acelei perfuzii s-a stopat creșterea mânuței”, povestește mama lui Mihăiță.

Elena a trecut în fiecare lună câte un examen ecografic, dar niciodată, nici un medic, nu a observat că ar fi existat vreo problemă. Nici măcar o suspiciune că ceva nu ar fi în regulă. I se spunea că va naște un băiețel perfect sănătos și chiar îi arătau dimensiunile la mâini și picioare. Ea așa și nu înțelege cum de niciunul dintre medici nu a observat, în toate lunile cât a stat la evidență, că băiețelul ar avea o problemă.

„Dacă mâna mea ar fi fost micuță, și dacă ar fi fost posibil, aș fi detașat-o de la mine și i-aș fi dat-o lui. Aș fi făcut orice pentru ca să-l ajut. Multe uși am deschis atunci și multe întrebări am pus în dreapta și în stânga. Voiam să știu dacă pot să-l ajut, dacă pot să repar ceea ce a greșit natura. Mă doare să-mi amintesc cum un medic mi-a răspuns atât de brutal, încât m-a făcut să plâng. Mi-a spus că nu am eu atâția bani ca să-i ofer fiului meu o mână adevărată sau… aproape adevărată. Știți, eu aș vinde totul pentru copilul meu, iar dacă cineva mi-ar spune că există posibilitatea ca Mihai să aibă o mână adevărată-adevărată, aș găsi orice sumă de bani! Aș da totul pentru el! În loc să mă susțină moral în acel moment, medicul m-a întristat și mai mult. Nu știam nimic despre copiii care se nasc fără mânuță și nici despre proteze, iar tot ce voiam erau doar niște răspunsuri. Voiam să știu dacă în viitor va exista vreo posibilitate de a-i oferi ceea ce-i lipsește – o mânuță adevărată”, spune Elena printre lacrimi.

Trecând peste primul șoc și primul val de emoții, pe când Mihai avea 6 luni, părinții lui au aflat că în Italia este un centru unde sunt protezați copiii cu defecte ca ale băiatului lor. După ce au trimis actele și așteptau să fie chemați, întâmplător au vizionat o emisiune unde copiii fără mâini și picioare spuneau că „dacă rudele și prietenii vă acceptă așa cum sunteți, nu trebuie să schimbați nimic. Acceptați-vă și bucurați-vă de viață,”. Și atunci părinții lui au decis să aștepte. Până anul trecut când Mihai a împlinit 9 ani.

„În acea zi Mihai era foarte fericit, avea în sufletul lui o bucurie imensă! Nu-și găsea locul toată ziua! Eu, ca mamă, am trăit niște emoți de nedescris, de parcă l-am născut a doua oară.”

Mihai a plecat în Italia unde a primit o proteză din silicon care nu se deosebește de o mână obișnuită, doar că degetele nu pot fi mișcate. Cu noua lui mână s-a obișnuit destul de repede, iar când a revenit la școală, colegii l-au întâmpinat cu felicitări. Profesorii au doar cuvinte de laudă despre el, pentru că este un elev eminent, iar pasiunea lui cea mare este matematica. Este un copil luptător, ambițios și nu acceptă să fie ajutat de cineva. Vrea să facă totul de unul singur, prin urmare, aproape că nu-l întrece nimeni la brodat! A refuzat de fiecare dată ajutorul profesoarei atunci când trebuia pusă ața în ac. Insistă să facă totul singur. Și îi reușește! Cu diriginta clasei are o relație specială, iar ea are grijă ca Mihai să nu se simtă diferit față de ceilalți copii.

Mihai poartă proteza în fiecare zi, dar imediat cum vine acasă de la școală, o scoate și fuge în drum, la joacă. Se bucură din plin de copilărie și cutreieră ulițele călare pe trotinetă sau bicicletă.  Ca un adevărat șofer de curse. Fără proteză.

„De când este cu proteza îi vine mai greu cu bicicleta. Pentru că ea începe de la cot, se îndoaie mai greu, de asta și o lasă acasă atunci când se duce la joacă cu băieții. În plus, se teme să nu cadă și să se traumeze atât el cât și proteza”, ne spune mama.

La ai lui 10 ani, Mihai încă nu știe ce-și dorește să devină atunci când va crește mare, dar totuși are planuri foarte mari.

„Lui îi place foate mult să scrie, iar într-o zi m-a întrebat dacă în funcțiile lor, primul ministru și președintele țării trebuie să scrie mult. Este ambițios și știe să-și atingă scopurile”.

Mihai este unul din cei 5 copii cu malformații congenitale sau care și-au pierdut unul din membre în accidente casnice, care vor beneficia de o reprotezare gratuită la Centrul de Protezare din Budiro: „Bimbi in gamba” („Copii pe picioare”). Centrul a fost înființat de ex-pilotul de Formula 1, Alex Zanardi, rămas fără ambele picioare în urma unui grav accident în timpul unei curse. El achită doar protezele, nu și cheltuielile pentru deplasare care ajung la 3000 de euro (cinci copii împreună cu însoțitorii lor).

Revista on-line pentru femei EA.md le întinde o mână de ajutor și inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru a facilita deplasarea lor în Italia. Cele 5 cazuri au fost selectate prin Asociația Obștească „ABC – acorduri, binefacere, cooperare”, care facilitează deja de mai bine de un an legătura dintre copiii din Moldova cu Spitalul de protezare din Italia, unde aceștia sunt deserviți gratis.

Toţi cei care doresc să-i ajute pe aceşti copilaşi pot să se alăture acțiunii noastre, făcând o donație cu specificarea: „Campania EA.md”. Împreună putem realiza vise!

DATE BANCARE

A.O. “ABC- acorduri, binefacere, cooperare”

Sediul: mun. Chișinău, str. Mesager 1/3, Republica Moldova

c/f: 1014620004646

c/d: 22242326775 MDL

c/b: AGRNMD2x876

BC Moldova Agroindbank S.A., fil. nr. 2, Chișinău

Conducător: Zaharia Silvia

Persoană de contact: Cristina Zaharia, 069995040

Foto: Igor Vrabie