Neglijența părinților schilodește, iar uneori chiar omoară copii. Anișoara Negrei are 15 ani, iar cu 10 ani în urmă viața ei a luat o întorsătură radicală, atunci când a fost captiva unui incendiu, fiind salvată din flăcări de către vecini. A supraviețuit, dar partea stângă a corpului i-a fost afectată, ramânând fără o mână și un picior. Mai grav, a rămas și fără sora mai mică, de numai un anișor, care a murit carbonizată.

În 2009, Ana a fost dusă la Centrul de protezare din Chișinău, iar imediat după aceasta a fost plasată în centrul de plasament Small Homes Group. În aceeași perioadă, mama ei a fost diagnosticată cu tuberculoză, fiind internată în spital împreună cu ceilalți trei copii rămași acasă. Tot atunci a fost declanșată procedura de decădere din drepturile părintești. După ce au fost tratați, băiatul a fost preluat de o mătușă, iar celelalte două fetițe au fost plasate într-un Centru de plasament din Chișinău.

Mama ei a revenit de la spital și a urmat tratamentul antituberculoză. A urmat o perioadă în care nu consuma băuturi alcoolice. Avea grijă și de copii, și de casă. Avea timp să fie MAMĂ. Apoi și-a redobândit drepturile părintești. Anișoara a venit acasă. Numai că… mama iar a început să consume alcool, iar într-un acces de furie și beție, a sărit la fiica ei la bătaie. În rezultat, mamei i-a fost intentat dosar pentru violență asupra copilului, iar Anișoara a refuzat categoric să mai locuiască împreună cu mama ei. Autoritățile locale au demarat un alt proces de decădere din drepturile părintești.

Anișoara Negrei

Revenită în aprilie din Italia, după cea de-a patra reprotezare și neavând unde să trăiască, Anișoara a fost plasată, provizoriu, pentru două săptămâni, la un centru de plasament din Șoldănești. Acum locuiește la mătușa ei, împreună cu fratele ei.

Anișoara nu-și poate ierta mama pentru neglijența, neatenția și ignoranța ei. Și pentru că a fost privată de o viață normală, deși s-a născut perfect sănătoasă. Nu poate accepta că mama ei bea, în casă este dezordine, iar copiii sunt mereu flămânzi. Mai mult, fata a scris o declarație prin care refuză categoric să locuiască împreună cu mama ei.

Fetița este acceptată de societate și de colegi. Dirigintele ei a dat asigurări că Anișoara nu este discriminată din cauza defectului ei. Cu toate acestea, asistenții sociali spun că fata are nevoie de psiholog, trauma fizică și situația ei familială afectându-i comportamentul.

Anișoara Negrei

Anișoara este una din cei 5 copii cu malformații congenitale sau care și-au pierdut unul din membre în accidente casnice, care vor beneficia de o reprotezare gratuită la Centrul de Protezare din Budiro: „Bimbi in gamba” („Copii pe picioare”). Centrul a fost înființat de ex-pilotul de Formula 1, Alex Zanardi, rămas fără ambele picioare în urma unui grav accident în timpul unei curse. El achită doar protezele, nu și cheltuielile pentru deplasare care ajung la 3000 de euro (cinci copii împreună cu însoțitorii lor).

Revista on-line pentru femei EA.md le întinde o mână de ajutor și inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru a facilita deplasarea lor în Italia. Cele 5 cazuri au fost selectate prin Organizația Obștească „ABC – acorduri, binefacere, cooperare”, care facilitează deja de mai bine de un an legătura dintre copiii din Moldova cu Spitalul de protezare din Italia, unde aceștia sunt deserviți gratis.

Toţi cei care doresc să-i ajute pe aceşti copilaşi pot să se alăture acțiunii noastre, făcând o donație cu specificarea: „Campania EA.md”. Împreună putem realiza vise!

DATE BANCARE

A.O. “ABC- acorduri, binefacere, cooperare”

Sediul: mun. Chișinău, str. Mesager 1/3, Republica Moldova

c/f: 1014620004646

c/d: 22242326775 MDL

c/b: AGRNMD2x876

BC Moldova Agroindbank S.A., fil. nr. 2, Chișinău

Conducător: Zaharia Silvia

Persoană de contact: Cristina Zaharia, 069995040

Foto: arhiva personală