Chiar din primele secunde după naștere, medicii au încercat să ascundă adevărul de Adriana. Au vrut s-o lase să-și revină un pic și abia apoi să-i dea vestea… Fetița ei s-a născut cu o malformație congenitală - cu o mânuță „defectă”

„Eram nerăbdătoare să-mi văd comoara, așa că am căutat-o cu ochii din primele secunde de cum am născut-o. I-am văzut mânuța. Am fost prima care am observat. Înaintea medicilor. Chiar dacă ei au vrut să ascundă adevărul, ca să mă pregătească înainte de a mă anunța, eu deja văzusem”, povestește Adriana, mama eroinei noastre.

Ea mai spune că în perioada sarcinii nu a știut și nici nu a bănuit că la o anumită etapă, mânuța fetiței ei a încetat să se mai dezvolte. Așa și nu știe care este motivul, pentru că nu a primit niciun răspuns de la medici. Nimeni nu i-a explicat ce anume s-a întâmplat în organismul ei și ce anume a provocat această malformație.

Încă de când Alexandrina era micuță, părinți ei au început să-și facă griji despre momentul când fetița lor avea să-i întrebe de ce ea este diferită de alți copii. De ce copiii au două mânuțe funcționale, iar ea doar una. Așa că nu au așteptat să pună ea întrebările, dar au început să o pregătească, povestindu-i despre boala ei. Despre boala altor copii.

„I-am explicat că sunt copii diferiți. Unii se nasc doar cu o mânuță, alții fără ambele. Am învățat-o de mică să nu lase pe nimeni să o umilească, să o discrimineze. Am învățat-o să aibă coloană vertebrală, să crească puternică și să știe să-și realizeze visele. Indiferent de orice!”, spune Adriana.

Până acum încă nu s-a plâns niciodată ca ar fi ofensat-o cineva. Niciodată nu a venit acasă plângând. Colegii de la grădiniță au fost cu ea întotdeauna prietenoși și mereu gata să o ajute dacă ea le-ar fi cerut. Dacă le-ar fi cerut… Nu a făcut-o niciodată, pentru că mămica ei a învățat-o să fie puternică și să se descurce singurică. În orice situație.

Când venea de la grădiniță, sărea imediat pe bicicleta dăruită de bunica. Deși îi plăcea la nebunie să pedaleze, mersul pe bicicletă era foarte complicat pentru ea și anume pentru că își ținea cu mare greu echilibrul. Avea tendința să se lase pe o parte, din această cauză au apărut probleme de sănătate, fiind afectat omoplatul și coloana vertebrală. Când părinții au dus-o la medic și li s-a spus despre complicațiile care ar putea să apară dacă fetița lor nu va purta proteză, au început să se documenteze.

Alexandrina a fost protezată pentru prima dată anul trecut, la 6 ani. Până atunci, nici medicul de familie și nici asistenții sociali nu i-au spus mamei că ar exista posibilitatea protezării în Moldova. În schimb au aflat despre posibilitatea protezării în Italia. Nu de la vreo instituție medicală, așa cum ar fi trebuit, dar în cadrul unei emisiuni televizate, unde invitată era Silvia Zaharia, inițiatoarea AO „ABC – Acorduri, binefacere, cooperare”, cea care facilitează deja de mai bine de un an legătura dintre copiii cu malformații din Moldova cu Spitalul de protezare din Italia, acolo unde aceștia sunt ajutați gratis.

Când Alexandrina a plecat în Italia pentru protezare, educatoarea și dădacă le-au povestit copiilor despre schimbarea care urmează să se producă în viața colegei lor. La întoarcere, ei au văzut-o pentru prima dată cu ambele mânuțe. Curiozitatea le era atât de mare, încât au înconjurat-o și fiecare din ei voia s-o atingă. De asemenea, a trebuit să le răspundă la zeci de întrebări și toți voiau să știe dacă mânuța cea nouă este „dureroasă”. A trebuit să le explice până în cele mai mici detalii ce simte și cum simte. Până la vârsta de șase ani, ei au cunoscut-o doar cu o mânuță, iar din acea zi, Alexandrina era la fel ca ei

 Atunci când a fost protezată pentru prima dată, cu mari emoții, fetița l-a întrebat pe medic dacă acea mânuță va fi a ei pentru totdeauna…

„Trăim la țară, așa că atunci când stă acasă, Alexandrina nu poartă proteza. La școală însă merge întotdeuna cu ea. Acum și bicicleta este exploatată la maximum, pentru că merge altfel de când are proteza. Fixează degetele de la mâna stângă pe ghidonul bicicletei și își menține perfect echilibrul. Știe că nu trebuie să aștepte ajutor și face totul singură”, povestește mama Alexandrinei.

Acum merge la școală. Pentru că este afectată mâna dreaptă, fetița a devenit stângace. Are mai multe pasiuni, printre care, cât n-ar fi de paradoxal – pictura. Pictează cu mult mai frumos decât copiii care au ambele mâini sau decât dreptacii din clasa ei. Mai mult, scrie foarte frumos, ortografia ei fiind impecabilă. Un copil puternc și luptător se adaptează la orice condiții. Oricât de dificil nu i-ar fi.

„Acum este mică, se joacă și n-o deranjează nici grija zilei de mâine, nici lipsa mânuței. Poate peste câțiva ani Alexandrina va pune unele întrebări la care trebuie să fiu pregătită să-i dau răspunsurile corecte. Din păcate, în afară de mămica Sabinei Paicu, nu avem cu cine face schimb de informații. Se crează impresia că la noi în țară nu există copii care se nasc fără o mânuță sau fără un picioruș. Am început să citesc multă literatură și să caut informații pe internet despre astfel de copii și despre tacticile psihologice pe care să le aplic în discuțiile cu fiica mea. Fac orice pentru a o pregăti pentru toate situațiile neplăcute sau greutățile din viața ei”, mai spune mămica.

Părinții ei își fac mari griji în privința viitorului fetiței lor. Deocamdată singurele ei griji sunt joaca și șotiile copilăriei. Cât despre cum se vede în viitor, deciziile ei se schimbă la fiecare trei luni. Ba vrea să devină medic, ba profesoară, ba artistă.

Alexandrina este o fire dinamică și poate găsi partea optimistă în orice situație. Este foarte curajoasă și îndrăzneață, iar asta face ca defectul ei să treacă pe planul doi, evidențiindu-i caracterul puternic.

Alexandrina este una din cei 5 copii cu malformații congenitale sau care și-au pierdut unul din membre în accidente casnice, care vor beneficia de o reprotezare gratuită la Centrul de Protezare din Budiro: „Bimbi in gamba” („Copii pe picioare”). Centrul a fost înființat de ex-pilotul de Formula 1, Alex Zanardi, rămas fără ambele picioare în urma unui grav accident în timpul unei curse. El achită doar protezele, nu și cheltuielile pentru deplasare care ajung la 3000 de euro (cinci copii împreună cu însoțitorii lor).

Revista on-line pentru femei EA.md le întinde o mână de ajutor și inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru a facilita deplasarea lor în Italia. Cele 5 cazuri au fost selectate prin Organizația Obștească „ABC – acorduri, binefacere, cooperare”, care facilitează deja de mai bine de 8 ani legătura dintre copiii din Moldova cu Spitalul de protezare din Italia, unde aceștia sunt deserviți gratis.

Toţi cei care doresc să-i ajute pe aceşti copilaşi pot să se alăture acțiunii noastre, făcând o donație cu specificarea: „Campania EA.md”. Împreună putem realiza vise!

DATE BANCARE

A.O. “ABC- acorduri, binefacere, cooperare”

Sediul: mun. Chișinău, str. Mesager 1/3, Republica Moldova

c/f: 1014620004646

c/d: 22242326775 MDL

c/b: AGRNMD2x876

BC Moldova Agroindbank S.A., fil. nr. 2, Chișinău

Conducător: Zaharia Silvia

Persoană de contact: Cristina Zaharia, 069995040

Foto: arhiva personală