Cămașa cu altiță a fost definită ca un element de identitate culturală în România și Republica Moldova, documentele și formularele aferente înregistrării în patrimoniul UNESCO fiind transmise marți, 16 martie, de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în adresa Ministerului Culturii al României. Mai exact, cămașa cu altiță ar putea fi înscrisă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, menționează AGORA.md.

Pe parcursul anilor 2019 – 2021, grupurile naționale de lucru alcătuite din specialiști din Republica Moldova și România au efectuat mai multe lucrări de cercetare, documentare, inventariere a elementului cămașa cu altiță, în special în localitățile rurale dar și cele urbane, fiind realizat filmul și broșura de promovare, în conformitate cu standardele UNESCO. În cadrul activităților grupurilor de lucru au participat experți din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Dosarul  de patrimoniu al elementului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală, reprezintă o cercetare amplă a elementului și cuprinde informații referitoare la denumirile locale și regionale, arealul de manifestare, reperele etnografice și istoriografice, descrierea elementului: materii prime, instrumentarul de lucru, croiul, decorul, tehnicile de broderie, cromatica, motivele, practicanți, semnificația socio-culturală, precum și cadrul legal în domeniul protejării patrimoniului cultural imaterial și măsurile ce urmează a fi implementate de către toate instituțiile din domeniu. Elementul a fost clasat în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial al Republicii Moldova prin Ordinul nr. 105/2021.

Anterior, Republica Moldova și România au mai promovat trei dosare transnaționale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, fiind vorba despre „Colindatul în ceată bărbătească” (2013), „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței” (2016), „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).

Sursa: AGORA.md

Foto: EA.md

Distribuie articolul: