Uscarea și crăparea buzelor este o problemă cu care se confruntă multe persoane, mai ales în sezonul rece. Din cauza aerului uscat, a vântului şi a temperaturilor scăzute, au de suferit, iar acest lucru provoacă nu doar un disconfort major, dar și usturimi. Principalul pas pe care trebuie să-l faci este să renunti la obiceiul de a le umezi cu limba atunci când simți că sunt deshidratate.

Ce boli pot ascunde buzele uscate?

Buzele au o structură delicată şi sunt foarte vulnerabile,  în special iarna, fiind o zonă de tranziţie între piele şi mucoasă, cu o mobilitate permanent. Astfel că apa şi lipidele se pierd foarte uşor pe suprafaţa lor. Persoanele care au o piele mai uscată (xeroză) vor resimţi pe tot parcursul anotimpului rece deshidratarea, senzaţia de usturime,  prezenţa fisurilor şi chiar sângerări ocazionale pe suprafaţă.

csid.ro

Infecţiile fungice ale cavităţii bucale (candidoza bucală) se manifestă cu apariţia unor depozite albicioase pe buze, a fisurilor şi a sângerărilor, în special în colţurile gurii, cu  senzaţia de tensiune şi usturime extrem de neplăcute. O altă cauză frecventă de manifestări neplăcute la nivelul buzelor este herpesul recidivant, care prezintă pe lângă uscăciune, vezicule cu lichid, durere, usturime, inflamarea ganglionilor învecinaţi, sîngerări şi uneori cicatrici persistente, potrivit csid.ro 

Factori iritanţi

Factori iritanţi pentru buze sunt şi pasta de dinţi cu fluor, menthol, sodium laurilsulfat, dar şi citricele, scorţişoara consumate frecvent, deoarece pot determină o reacţie alergică locală, cu uscăciune, înroşirea şi descuamarea pielii. Există şi o serie de medicamente, care consummate cronic, pot deteriora aspectul buzelor: propranololul, derivaţii de vitamina A folosiţi în tratamentul pentru acneea vulgară.

Buzele uscate pot să apară şi în contextul multor boli, uneori la debut (episoade febrile, psoriasis, lichen plan, afecţiuni autoimune, ale tiroidei),  de aceea este foarte importantă prezentarea la medic pentru un diagnosticul şi  tratament corect. Expunerea repetată la soare de-a lungul anilor poate conduce la uscăciune cronică şi fisuri repetate ale buzelor, afecţiune denumită cheilită actinică, dar şi la apariţia cancerului de buze.

eva.ro

Cum tratăm buzele uscate?

Dacă ne confruntăm doar cu uscăciune şi sensibilitate, se recomandă aplicări repetate de balsamuri cu petroleum şi creme foarte bogate în lipide, în vitamine, ichtiol alb cu rol protector şi antiinflamator, creme cu factor de protecţie SPF minim 15 împotriva radiaţiilor UV.

Dacă se asociază candidoză, este necesar un tratament antifungic ţintit, după stabilirea diagnosticului. Pentru herpesul recidivant sunt necesare tratamente antivirale repetate. Dacă există alergii la produse cosmetice, alimente sau medicamente, se va identifica şi evita cauza. Pentru identificarea unei tumori la nivelul buzelor este esenţial consultul dermatologic cu evaluare dermatoscopică, semnele alarmante fiind persistenţa de fisuri, ulceraţii, sângerări mai mult de 2-3 săptămâni.

csid.ro

Sursa: csid.ro