Fie că ai fost invitat/ă la un restaurant, sau, pur și simplu te-au chemat prietenii în ospeție să cinați împreună, sau poate că te afli la un eveniment cu multă lume, în momentul în care te așezi la masă trebuie, obligatoriu, să ții cont de bunele maniere.

Este foarte neplăcut când, din necunoștință sau ignoranță, ajungi în ipostaze jenante și ești nevoit să-ți ceri scuze de la restul mesenilor. Felul în care te comporți la masă denotă prezența sau lipsa celor șapte ani de acasă:

  1. În primul rând, dacă ești invitat/ă la cineva acasă, nu începe să mănânci înaintea gazdelor. La restaurant, la fel este nepoliticos să începi să mănânci când persoana cu care împarți cina încă nu o face.
  2. Ai grijă de ținută și postură. La masă vei sta cu spatele drept, nu cocoșat sau cu umerii lăsați, și vei ține coatele pe lângă corp, nu le vei pune pe masă și nici nu vei incomoda persoana de alături. Când mănânci, vei duce tacâmul spre gură, nu te vei apleca spre farfurie.
  3. Regula de care mulți se fac a uita zice că nu se mănâncă și nu se bea zgomotos. Fără sunete bizare, chiar dacă te afli între cei mai buni prieteni. De asemenea, dacă vorbești cu gura plină, riști nu doar să pari needucat, dar să te și îneci.
  4. Ai grijă la ordinea și utilizarea tacâmurilor. Este ciudat să mănânci cu lingura când ceilalți mănâncă cu furculița. La fel, este inadmisibil să intervii cu tacâmurile tale în spațiul pe care-l ocupă persoana de alături. Nu vei gesticula având tacâmurile în mână, ci vei avea grijă să le ții aproape de farfurie.
  5. Nu îți turna singur în pahar. La restaurant, de acest lucru se ocupă ospătarul, iar în cadrul unei întruniri cu prietenii sau rudele, funcția aceasta o va îndeplini gazda. Ai grijă să consumi alcool cu moderație, ca să poți savura din plin comunicarea cu toți cei prezenți la masă.
  6. La masă nu se dă nici o întrecere sau concurs pentru cine termină mai repede mâncarea din farfurie. Mănâncă liniștit, nu te grăbi. Nu uita că o cină cu cineva nu este doar despre mâncare, ci și despre comunicare. În plus, dacă mănânci mai lent – vei mânca mai puțin.
  7. Dacă ai nevoie să te retragi pentru câteva momente, te ridici și, prezentând scuzele de rigoare, vei ieși. Probabil este de prisos să specificăm că doamnele se vor ruja sau pudra, iar domnii își vor aranja ținuta exclusiv la camera de baie, în nici un caz la masă.
  8. Boala secolului în care trăim sunt telefoanele mobile. Nu doar că este nepoliticos să te uiți în telefonul mobil, este de bun simț nici să nu îl pui pe masă. Telefonul va sta fie în geantă, fie în buzunar. Iar dacă te sună cineva, nu vei sta să discuți la masă, ci vei ieși discret în coridor sau altă încăpere pentru a putea discuta nestingherit. Încă ceva – nu lipsi prea mult de la masă.
  9. Dacă ai nevoie să iei ceva de pe masă, nu te întinde peste ea, ci roagă o persoană căreia îi este mai comod să-ți transmită bolul sau platoul.
  10. Ceaiul și cafeaua nu se beau cu lingurița. Nu vei sufla în lichidul fierbinte, ci vei aștepta să se răcească.
  11. În cazul în care ești invitat în ospeție, vei evita să faci observații sau remarci negative în legătură cu bucatele de pe masă. Dimpotrivă, este de bun simț să complimentezi gazdele pentru masa gătită și să mulțumești.
  12. Șervețele uscate sunt puse pentru a fi folosite. E indicat să îți acoperi genunchii cu un șervețel, dar nu îl vei pune niciodată la gât.
  13. Dacă te afli într-un local, ține minte că trebuie să ai un comportament respectuos și politicos cu ospătarul sau barman-ul. Nu vei intimida personalul ce te deservește și nu vei tutui pe nimeni.
  14. Nu chema ospătarul prin gesturi cu mâna, nu fluiera și nu striga. Așteaptă ca ospătarul să apară în vizor și fă-i un semn discret să se apropie de masa ta.
  15. Dacă tu ești persoana ce a venit cu invitația să mergeți la restaurant, vei fi tu acela care achită nota de plată.
  16. În restaurant sau cafenea, doamnele vor fi primele ce vor face comanda.
  17. Nu se privește în ochi interlocutorul atunci când sorbești din pahar. E un gest urât.
  18. În momentul în care nu mai dorești să ți se toarne băutura în pahar, nu vei acoperi sau întoarce paharul. Pur și simplu vei anunța chelnerul sau gazda că nu mai dorești să bei vin, sau altă băutură. La fel, când ți se umple paharul, îl vei lăsa pe masă, nu îl vei ține în mână.
  19. Dacă ești invitat la cineva acasă, așteaptă să îți indice gazda locul pe care îl vei ocupa la masă și abia după aceea așază-te.
  20. Nu vei înclina farfuria cu supă în nici o direcție și nu vei șterge sosul din farfurie cu pâine. Este un gest vulgar.

 

Cu siguranță, ar mai fi multe lucruri de spus la capitolul respectării normelor de etichetă la masă, dar noi zicem că e bine să începem cu lucrurile mai simple. Dacă nu ai știut unele reguli, sperăm că le vei pune în aplicare cât de curând, iar dacă ai parcurs întreg articolul și ți-ai dat seama că nu ai aflat nimic nou, nu putem decât să ne manifestăm bucuria în legătură de acest lucru.

Distribuie articolul: