Fără regrete, și plini de voie bună, pășim prin ultimele zile ale anotimpului, care ne aduce cele mai frumoase amintiri! 

Luna august este preferată de mulți oameni, care își iau concediu la final de anotimp. Iar obiceiul care încununează relaxarea, desigur că este lectura.

Cu permisiunea ta, o să vin cu un top, fără număr, doar titluri de carte și câteva idei care ar răspunde la întrebarea: de ce ai dedica timp unei lecturi sau alteia?

Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes – această carte este atât de populară, încât ar putea lua locul surorilor Kardashian în topul Google, pentru ca este deosebită, proaspătă. Și nu în ultimul rând, stimulează imaginația și crește nivelul de empatie al celor care sunt mai reci și vor o doză de căldură nu doar de la soare, ci și una emoțională pentru suflet. Charlie este un personaj atipic, el ține un jurnal, în care ne povestește zilnic despre progresele sale, și felul în care interacționează cu lumea sa, care se schimbă de la o oră la alta. Cei care încă nu au reușit să pună mâna pe această carte, librăriile vă așteaptă cu drag!

Vălul pictat, de William Somerset Maugham – Dacă ai poftă de o poveste de dragoste (nu vorbesc aici despre una demnă de istoriile obișnuite din filme, pline cu dulceață și neverosimile) să știi că lectura aceasta este pentru tine. O carte frumoasă, care te poartă în cele mai sălbatice și exotice locuri. O imagine clară, unde snobismul și dezinvoltura se ciocnesc ca două continente, lăsând un contur cât de real posibil. Kate se căsătorește cu un doctor infecționist. Un mariaj straniu și banal în același timp, dar când se dau cărțile pe față, totul capătă alte culori.  Și tristă, și optimistă, dar potrivită pentru o minte care vrea să se odihnească de rutină.

Între două fronturi, de Oana David – cartea de debut a autoarei o plasează încă din start printre autorii contemporani, care emană speranță, că a mai rămas clasicism, chiar și în zilele noastre. Povestea celor 2 protagoniști începe chiar înaintea de cel de-al doilea Război Mondial. Dragoste, spioni, neîncredere și mariajele vremurilor acelea, ale căror pereți crapă, văzând cu ochii. Pentru cei cu pofte de linii împletite între istorie și iubiri tumultoase, scrise cu o peniță, care aduce aminte de clasica veche, atunci aceasta este cartea care va acoperi linia de orizont a mării.

Hoodoo, de Cosmin Leucuța – iar pentru cei care vor călători cu mașina, un joy-ride ar prinde bine cu istoria Sofiei, o puștoaică de 17 ani, care încearcă norocul, ori de câte ori are oportunitatea. Ba se combină cu un interlop, care poate să îi termine viața în doi timpi și trei mișcări, ba urcă în mașina unui necunoscut, și fuge în lumea mare fără multă chibzuială. Este o carte despre generația noastră, cei care am prins comunismul și schimbările, iar romanul lui Leucuța cuprinde aventura, adolescența, credința, amuzamentul și intensitatea unei curse lungi, care se va impregna cu ușurință în memoria oricărui cititor!

Am combinat stiluri, timp și gust pentru toți „alintații” care adoră lectura de concediu, și nu numai. Sper că te-am intrigat câtuși de puțin, iar mie nu-mi rămâne decât să îți urez un concediu reușit, lecturi frumoase și captivante!