Bulevardul „Ștefan cel Mare” se află în sectorul Centru al orașului Chișinău, cu trecere în Buiucani. Bulevardul „Ștefan cel Mare” este cuprins între Piața Libertății și Piața Dimitrie Cantemir, are o lungime de 3,8 km. Totodată, bulevardul sus-menționat, este cea mai importantă magistrală urbană a Chișinăului, de-a lungul căreia au fost amplasate, de-a lungul timpului, cele mai importante obiective ale vieții sociale și politice, economice și culturale orășenești, necesare în exercitarea funcției sale de oraș de reședință al regiunii, apoi de capitală de gubernie și republică. 

De-a lungul bulevardului se află instituții importante ale statului, cum ar fi Președinția, Parlamentul, Guvernul, Primăria, Curtea de Conturi, Judecătoria sectorului Centru, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” (Sediul Central), Universitatea Tehnică din Moldova (o facultate), Casa Hertza, Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” etc.

Denumirile bulevardului

La începutul sec. XIX în același loc se afla strada Millionnaia, din anii 1840 și până în 1877 se numea str. Moskovskaia, apoi str. Aleksandrovskaia (1877–1924), bd. Alexandru cel Bun (1924–1944). În 1931 bulevardul a fost împărțit în două: de la Piața Libertății (capătul sudic al străzii) și până la strada Armenească a păstrat denumirea „Alexandru cel Bun”, iar de la str. Armenească până la capăt, unde se afla Spitalul Militar, s-a numit bd. Regele Carol II. Între 1944–1952 strada era numită în cinstea lui Vladimir Ilici Lenin, după care a fost re-declarat bulevard și și-a păstrat denumirea până în 1990. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, străzile din Chișinău au fost redenumite numelor personalităților culturii române. Astfel, bulevardul Vladimir Ilici Lenin, devine bulevardul Ștefan cel Mare.

 

Distribuie articolul: